Krízisalap

Orosz embargó: a károk minimalizálására törekszik a magyar kormány

A kormány arra törekszik, hogy minimalizálja a gazdák veszteségeit az orosz embargó miatt, és Brüsszelhez fordult a károk kompenzálására létrehozott krízisalap 400 millió eurós keretének emelése érdekében.

2014.08.15 15:34MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a III. Hajdúsági Expo megnyitása előtt, Hajdúböszörményben tartott pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a magyar gazdaságnak az embargó napi 70 millió forint kisesést okoz, ezért a 400 millió eurós alap minden bizonnyal kevés lesz a kompenzálásra. Arra kérte a magyar fogyasztókat, hogy részesítsék előnyben a magyar termékeket.

"A magyar termék friss, jó minőségű, magas beltartalmú, fogyasztásukkal a magyar gazdálkodókat támogatjuk" - hangsúlyozta Nagy István. Az államtitkár felsorolta azokat a termékeket, amelyek nem esnek az embargó alá: az élő állatok, a gabona és olajos magvak, a hús-, gyümölcs- és zöldségkonzervek, a zsír, az ásványvizek, a fűszerek, valamint a takarmány.

Kiss Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kormányzati struktúra változásáról beszélt, melynek következtében a vidékfejlesztés átkerült a Miniszterelnökséghez.

A kormányzati szándékról leszögezte: a cél, hogy a magyar vidék töretlenül fejlődjön, a kis-és közepes vállalkozások minél inkább versenyképesekké váljanak. Ennek érdekében kiemelt figyelmet fordít a kormány a munkahelyek megőrzésére és teremtésére, ezért részesíti előnyben a zöldség- és gyümölcstermesztést, az állattenyésztést, valamint az élelmiszeripar fejlesztését.

"El kell érnünk, hogy a vidéken élők megtapasztalják a falusi életminőség javulását" - szögezte le. Jakab István, a Parlament alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke nemzeti összefogást szorgalmazott az orosz embargó miatti helyzet orvoslása érdekében. "A magyar gazdák túlélését segíti az, aki magyar terméket vásárol" - fogalmazott.

Az agrártámogatási rendszer változásáról azt mondta: cél, hogy egy erős, középparaszti réteg jusson forráshoz. Felidézte, hogy az európai uniós irányelvek alapján átszervezett rendszer alapján 1037 hektárig az érintettek megkapják a 150 ezer eurót, míg 1038 és 1200 hektár között életbe lép az 5 százalékos csökkentés, 1200 hektár fölött pedig megvonják az alaptámogatást, ám a zöldítést szolgáló támogatás megmarad.

Jakab István alaptalannak tartotta azokat a félelmeket, amelyek szerint földterületek maradnak megműveletlenül a támogatás elvonása miatt, és azt hangsúlyozta: földpiaci kereslet van.

Hozzátette, "azoknak, akik spekulatív módon vásároltak fel földeket, némi csalódást kell okoznunk". Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke közölte: az elnökség péntek délelőtt kihelyezett ülését tartott a hajdúböszörményi városházán.

Az egyeztetésen a szeptember 4-ei gödöllői küldöttgyűlést készítették elő, amelynek fő témája az alapszabály módosítása lesz. Elismerően szólt a Hajdú-Bihar megyében folyó mezőgazdasági termelésről, és arról, hogy Hajdúböszörményben 2700 regisztrált kamarai tag van.

Beszámolt a kamara elnöke arról is, hogy látogatást tettek egy 9 ezer hektáros gazdaságban, ahol a támogatás 14 millió forinttal lesz nagyobb a korábbinál. Tehát a támogatások csökkentéséről szóló hírek alaptalan riogatások - közölte.

Kiss Attila (Fidesz-KDNP) polgármester a város legnagyobb rendezvényének minősítette a 15-től 17-ig tartó Hajdúsági Expót, melyen a hét hajdúváros is részt vesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.