Mol

Megvan a megállapodás az Akri-Bijeel blokk mezőfejlesztési tervéről

A társaság százszázalékos leányvállalata, a Mol Kalegran, amely 2007 óta működik Kurdisztánban az Akri-Bijeel blokk operátoraként, két kereskedelmi értékű találatot jelentett be a blokkban.

2014.08.15 05:30MTI

Megállapodás született az Irak kurdisztáni régiójában található Akri-Bijeel blokk mezőfejlesztési tervével kapcsolatban a természeti erőforrások miniszterével, a terv végső formáját a soron következő vezetői ülésen véglegesítik - jelentette be a Mol csütörtökön a BÉT honlapján.

A közlemény emlékeztet arra: a társaság százszázalékos leányvállalata, a Mol Kalegran, amely 2007 óta működik Kurdisztánban az Akri-Bijeel blokk operátoraként, két kereskedelmi értékű találatot jelentett be a blokkban. A mezőfejlesztési terv a két találat - Bijell, Bakrman - körüli területre vonatkozik.

A fejlesztési program két fázisból áll. Az első fázisban az operátor célja a fontos tényezők - a készletállomány minimális mérete, a kitermelhető szénhidrogén aránya, a felszíni létesítmények optimális kialakítási módja és a mezőfejlesztési költségek - pontosabb meghatározása a blokk teljes életciklusára vonatkoztatva. Az első fázis azonnal kezdetét veszi négy fúróberendezés és egy kútmegmunkáló fúróberendezés használatával, ezzel is felgyorsítva a megvalósítást, és ahol lehetséges, egyben előkészítve már a második fázis megindítását is.

A próbatermeltetéshez szükséges felszíni létesítmény napi 10 ezer hordó kapacitással jelenleg is zavartalanul üzemel a Bijell területen. Az operátor szándékában áll, hogy további bérelt, átmeneti felszíni létesítményeket állítson üzembe annak érdekében, hogy a termelés 2015-ben a két területről elérje a napi 35 ezer hordós szintet. A szükséges kutak számának és a megfelelő infrastruktúrának a meghatározása után - utóbbinak része egy export csővezeték és egy központi termeltető üzem is - az operátor szeretné a termelést legalább napi 50 ezer hordós szintre növelni 2017-18-ra.

Alexander Dodds, a Mol Csoport kutatás-termelés ügyvezető igazgatója a közlemény szerint megerősítette, hogy a cégcsoport a jövőben tovább szándékozik növelni befektetéseit a kurdisztáni régióban.

Ashti Hawrami, a kurdisztáni regionális kormány nemzeti erőforrások minisztere a közlemény szerint elmondta: a projekt nagyban hozzájárul majd a minisztérium által célként kitűzött egymillió hordós napi kőolaj termelési szint eléréséhez, és nagy mértékben támogatja majd a költségvetésüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.