"Súlyos csúsztatás"

Szlovák-magyar bencés tulajdonvita

Tulajdonvita alakult ki a Magyar Bencés Kongregációhoz tartozó révkomáromi Bencés Rendház és a Nyugat-Szlovákiában lévő, nagyszombati érsekség között, mivel az érsekség magára íratta a bencések szlovákiai ingatlanjait, azok álláspontja szerint jogtalanul.

2014.08.16 00:30MTI
Forrás: Wikipedia

Az ügyről Szalay György, a Bencés Rendház jogi képviselője tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

A történtek tisztázását és az eredeti jogállapot visszaállítását kérve, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát levélben fordult Ján Orosch nagyszombati érsekhez.

Szalay György az esettel kapcsolatban elmondta: az elmúlt hetekben véletlenül jutott a tudomásukra, hogy Ján Orosch nagyszombati érsek felhatalmazása alapján a révkomáromi Kataszteri Hivatal a bencések összes - a helyi kataszter területén lévő - ingatlanját a nagyszombati érsekségre íratta át. Mi több, az esetre úgy került sor, hogy a bencéseket sem a tervezett lépésről, sem a megtörtént átírásról nem értesítette sem az érseki, sem a kataszteri hivatal. Szalay elmondása szerint utóbb kiderült, hogy az átírás folyamata már márciusban megkezdődött, és annak véglegesítése júliusban megtörtént.

Az átírást a Bencés Rendház jogi képviselője "példátlan elbirtoklásnak", és jogosulatlan lépésnek tartja.

A nagyszombati főegyházmegye ezzel ellentétes véleményen van, az eset kapcsán az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában megállapítja: az átírás a Szentszék vonatkozó döntésére, valamint történelmi dokumentumokra alapozott, és így jogszerű volt. Dusan Kolencík, a nagyszombati főegyházmegye szóvivője hozzátette: az átírás tényéről mind a magyar, mind pedig a szlovák püspöki konferenciát értesítették, a két országban lévő apostoli nunciatúrák által.

A szlovák érsekség állásfoglalásának tartalmát a Bencés Rendház jogi képviselője "súlyos csúsztatásnak" nevezte.

A tulajdonvita egyik sarkalatos pontja a két fél közötti jogértelmezési nézetkülönbség. A nagyszombati főegyházmegye korábbi - és a jelek szerint mostani vezetése is - azon a véleményen van, hogy a szlovákiai területen lévő bencés szerzetesi tulajdon a nagyszombati főegyházmegyét illeti meg. Ellenben a bencések azzal érvelnek, hogy a kánonjog értelmében különbséget kell tenni az egyházmegyei és a szerzetesi tulajdon között, tehát sem egyházjogi, sem polgárjogi értelemben nincs jogi alapja annak, hogy a mindenkori szerzetesi ingatlanokat bármely egyházmegye saját birtokának tekintse vagy elbirtokolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.