Európa motorja

Mennyire komoly Németország megtorpanása?

A német gazdaság növekedése csak átmenetileg tört meg a második negyedévben, és tartós visszaeséssel nem kell számolni?

2014.08.14 15:55MTI
Forrás: Wikipedia

A német statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a GDP 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest. Elemzők nem visszaesésre, hanem stagnálásra számítottak. Legutóbb 2013 első negyedévében csökkent a német gazdaság teljesítménye, akkor 0,4 százalékos volt a visszaesés

A GDP csökkenése az idei második negyedévben csupán "apró horpadás" a felfelé ívelő trendben - mondta a Commerzbank vezető közgazdásza, Jörg Krämer, aki szerint "nincs recessziós veszély". A csökkenés elsősorban annak tulajdonítható, hogy az enyhe tél miatt korábban kezdődött az építőipar szokásos tavaszi élénkülése - mondta az elemző hírportálok beszámolói szerint.

Holger Sandte, a Nordea Bank elemzője szerint az ukrán válság is fékezte a német gazdaságot, és ennél a hatásánál is fontosabb a legnagyobb euróövezeti partnerek, Franciaország és Olaszország tartósan gyenge teljesítménye.

Christoph M. Schmidt, a kormány mellett működő gazdaságpolitikai tanácsadó testület - az úgynevezett gazdasági bölcsek - vezetője szerint a helyzet a rossz adat ellenére változatlanul jó. A Destatis-jelentést "nem kell túlértékelni", hiszen a hullámzás a konjunktúra természetes jellegzetessége. A növekedés alapja továbbra is széles, különösen a történelmi csúcsot döntő foglalkoztatottság ad okot bizakodásra - mondta Schmidt az ARD közszolgálati televíziónak.

Sigmar Gabriel gazdasági miniszter is ezt emelte ki a GDP-adatot értékelő közleményében. Az alapvető tendenciák nem változtak, a munkaerő-piaci helyzet kiváló, a gazdasági növekedés pedig az év hátralévő részében ismét megindul, ugyanakkor "a kelet-európai és a közel-keleti geopolitikai kockázatok, valamint az euróövezet gyengébb fejlődése átmenetileg fékezi a német gazdaságot" - fejtette ki a miniszter.

Az elemzői értékelések rendre kiemelik, hogy a növekedés mellett szól a magas foglalkoztatottság, az alacsony munkanélküliség és az utóbbi hónapok béremelései nyomán egyre erősödő hazai kereslet, és az export, amely az euróövezet stagnálása és a geopolitikai válságok ellenére bővül. A növekedést veszélyeztető tényezők közül az ukrajnai válság hatásait - a hosszabb távú tervezést nehezítő bizonytalanságot és az oroszországi export csökkenését -, valamint az üzleti hangulat romlását emelik ki.

A Destatis jelentése szerint éves összevetésben tovább folytatódott a növekedés, a GDP 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet az idei második negyedévben.

Tavaly 0,4 százalékkal nőtt a német GDP. A legutóbbi előrejelzések szerint 2014-re a kormány 1,8 százalékos, a szövetségi központi bank (Bundesbank) 1,9 százalékos, az Európai Bizottság 1,8 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1,9 százalékos növekedést vár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.