Itt vannak a számok!

Ennyit nyerhet, ha devizahitele van

Kíváncsi, hogy mennyivel csökken a tartozása és a törlesztője egy átlagos devizahitelesnek?

2014.08.01 15:19ma.hu

A héten jelent meg az a jegybanki ajánlás, mely a devizahitelesek tartozásának és törlesztőrészletük csökkenésének alapjául szolgál. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) útmutatásából kiszámítható, hogy az árfolyamrés miatt milyen mértékben csökkennek a tőketartozások. A Pénzcentrum pedig ki is számolta, hogy mennyivel mérséklődik a tartozása és a törlesztője egy átlagos devizahitelesnek.

Az MNB útmutatásának köszönhetően pontosan ki lehet számolni, hogy mekkora volt az árfolyamrés miatti jogosulatlan elvonás a devizahitelek esetében. A közzétett képlet azonban bonyolult, de azért nagyjából kikalkulálható, mire számíthat egy átlagos devizahiteles.

A számítások alapján az árfolyamrés miatt a törlesztőrészletek nagyjából öt és fél százalékkal csökkenhetnek (hamarosan ennyivel kevesebbet kell fizetni), a tartozások pedig valamivel több, mint négy százalékkal lesznek alacsonyabbak - írta a lap.

Lássunk egy példát, a Pénzcentrum számításaival: az MNB ajánlása alapján, egy átlagos devizahitel (2007-ben 15 évre felvett, nyolc millió forint, svájci frank alapon) esetén tartozásunk 348 ezer forinttal csökken, míg a törlesztőrészlet 129 ezerről 122 ezerre esik. Ne felejtsük el, hogy a kamatemelésből járó pénzt ez a számítás nem tartalmazza, ezt várhatóan a perek lezárása, vagy az új törvény megszavazása után teszi közzé a jegybank.

Így számolták ki:
- A folyósított összeget fel kell szorozni a folyósítási árfolyamrés mértékével, így megkapjuk azt a tartozást, amit folyósítania kellett volna a banknak.
- A devizában megadott tőketartozás alapján ki kell számolni a törlesztőrészleteket.
- A ténylegesen kifizetett törlesztőrészletekből ki kell vonni az átszámolt hitel törlesztőrészleteit, így megkapjuk a többletfizetés mértékét.
- A többletet minden hónapban le kell vonni a tőketartozásból.
- A most fennálló tőketartozásból ki kell vonni az átszámolt tőketartozást, így megkapjuk azt az összeget, amennyivel a tőketartozásunk csökken, ez az összeg "jár vissza".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.