KSH

Az exportnál gyorsabban nőtt az import májusban

A meghatározó súlyú közúti járművek exportja csaknem felével, importja (elsősorban az alkatrészbehozatal miatt) közel harmadával bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2014.08.01 10:51MTI

Májusban 2,3 százalékkal nőtt a magyar export euróban számolt értéke, miközben az import 3,7 százalékkal bővült a múlt év azonos hónapjával összevetve. Az export éves növekedési üteme harmadik hónapja volt alacsonyabb a behozatalénál.

Az év első öt hónapjában a kivitel 4,1, a behozatal 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, jelentette pénteken a külkereskedelmi termékforgalom részletes adatai alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A számok alig térnek el a július 9-én közölt első becsléstől.

Az első öt hónapban 2,968 milliárd euró exporttöbblet alakult ki, 174 millióval nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában. A májusi 410 millió euró kiviteli többlet azonban - az importnak az exportot meghaladó növekedési üteme miatt - 81 millió euróval kisebb lett az egy évvel korábbinál, és harmadik hónapja mutat ilyen lemaradást.

A változatlan áron számolt volumenindexek is harmadik hónapja jelzik az importnak az exportnál nagyobb növekedését. A kivitel volumene májusban 5,9, az első öt hónapban 7,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, míg importban 8,5, illetve 8,3 százalékos növekedést jelzett a statisztika.

Az év első öt hónapjában a gépek és szállítóeszközök export volumene 8,9, euróban számolt értéke 6,2 haladta meg a múlt év azonos időszakáét, míg az import 9,0, illetve 5,2 százalékkal nőtt. A közúti járművek kereskedelmének forgalomélénkítő hatása túlszárnyalta a zsugorodó részarányú híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmének jelentős csökkenését. A KSH jelentése szerint az árucsoportok között meghatározó súlyú közúti járművek exportja csaknem felével, importja (elsősorban az alkatrészbehozatal miatt) közel harmadával bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Több mint tizedével bővült a villamosgép, villamos készülék és műszer importja, az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés exportja. Folytatódott a híradás-technikai termékek kereskedelmének évek óta tartó visszaesése, amely főként a hazai előállítású mobiltelefonok iránti világpiaci kereslet csökkenése folytán következett be.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,6, az importé 10 százalékkal, euró értéke 3,4, illetve 6,6 százalékkal haladta meg a tavaly január-májusi szintet. Ebben az árufőcsoportban is meghatározóak voltak az autóiparhoz szükséges termékek. A számottevő súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék exportvolumene ezzel szemben kis mértékben a tavalyi szint alatt maradt.

Az energiahordozók importvolumene 0,8 százalékkal nőtt a múlt év első öt hónapjával összevetve, a forintban számított árak 4,3 százalékkal csökkentek, így euróban 7,2, forintban 3,5 százalékkal kisebb volt az import értéke, mint a múlt év első öt hónapjában. Mint a KSH megjegyezte, a májusi jelentős beszerzéseket is figyelembe véve a gázimport volumenében már tizedével meghaladta a tavaly első öt havit.

Az élelmiszerkivitel euróban 3,2 az import viszont 7,0 százalékkal nőtt a tavaly január-májusihoz képest. Az export a gabona kiszállítások áprilisban és májusban tapasztalt lassulása mellett a vágóállat kivitel csökkenése miatt is veszített a dinamikájából.

Az év első öt hónapjában a kivitel 80 az import 75 százaléka az EU többi tagállamával bonyolódott le. Az export euróban 6,3, az import 10,6 százalékkal nőtt a 3,856 milliárd euró exporttöbblet 655 millióval lett kisebb az egy évvel korábbinál. Az Európai Unión kívüli országokkal szemben viszont 829 millióval, 888 millió euróra csökkent a kereskedelmi deficit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.