Veszteséget termelt a II. negyedévben

Milliárdokkal húztuk le az Erste bankot

Kicsivel több mint egymilliárd euró (320 milliárd forint) veszteséget termelt az Erste bankcsoport az idei II. negyedévben; az eredményt többek között a magyarországi és romániai leányvállalatok húzták le.

2014.07.31 11:05MTI

Az 1,03 milliárd eurós nettó veszteség kissé jobb az elemzők által várt 1,1 milliárd eurónál. Az I. negyedévet még enyhe, 103 millió eurós (32 milliárd forint) pluszban zárta az osztrák pénzintézet.

A 2014-es évre változatlanul 1,6 milliárd euró veszteséget vár a bankcsoport, ahogy azt július elején közölte, általános megrökönyödést váltva ki a piacon.

Szakértők rámutattak: a veszteség egyszeri hatásoknak, a II. negyedévre csoportosított leírásoknak a következménye.

Az Erste az első fél évben 130 millió eurót (40,5 milliárd forint) különített el a magyarországi devizahiteleseket segítő, ősszel elfogadandó törvény miatt. A második fél évben további 170 millió eurót (53 milliárd forint) különít el ugyanerre. A magyarországi leánycég vesztesége 142,9 millió euró (44,56 milliárd forint) volt idén az első hat hónapban.

A szakértők szavait támasztja alá, hogy javult a bankcsoport üzemi eredménye, és a nem teljesítő hitelek aránya 9,4 százalékra csökkent június végére.

Az Erste Tier 1 tőkemegfelelési mutatója is javult, 11,7 százalékra az I. negyedév végi 11,1 százalékról a szigorú, Bázel III-as előírások szerint.

A bank részvényei csaknem 1 százalékot erősödtek a csütörtök reggeli kereskedésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.