Két prototípust is legyártanak

Speciális magyar turbina kerül a vízerőművekbe

Jelenleg Magyarországon nincs olyan cég, amely hat-hét méteres esésű folyókra alkalmas vízerőművi turbinákat tud előállítani, holott a Kárpát-medencében rengeteg az ilyen folyószakasz.

2014.07.31 07:24MTI

Közel negyedmilliárd forintos támogatás felhasználásával kisebb esésű folyókra alkalmas vízerőművekhez fejleszt turbinákat konzorciumi partnereivel a pacsai Gróf és Társa Kft. - tájékoztatta a társaság ügyvezetője szerdán az MTI-t.

A Zala megyei cég vezetője, Gróf Zsolt elmondta: a fémforgácsolással és mérnöki tevékenységgel is foglalkozó, 1991-ben alapított cég a Körös-Consult Tervező és Szolgáltató Kft.-vel, valamint a Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt.-vel konzorciumban együttműködve nyert el pályázati forrást a turbina prototípusának elkészítésére. Az Új Széchenyi Terv támogatási rendszeréhez tartozó, piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységre megpályázott forrásból a konzorcium több mint 235 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a 303,5 millió forintos költségvetésű programjához.

Az ügyvezető elmondta: kis esésű folyókra alkalmas vízerőművekhez fejlesztenek turbinát, annak összes gépészeti és villamos kiszolgáló berendezésével. Nemcsak a tervezési, fejlesztési feladatokat végzik el, de két prototípust is gyártanak a 2015 végén záruló projekt keretében.

Hozzátette: legfőbb törekvésük, hogy újra megalapozzák a magyarországi turbinagyártást, illetve olyan tudásbázist hozzanak létre a mérnökiroda keretein belül, amely átfogó és naprakész ismeretekkel rendelkezik ezen a szakterületen. Jelenleg Magyarországon ugyanis nincs olyan cég, amely hat-hét méteres esésű folyókra alkalmas vízerőművi turbinákat tud előállítani, holott a Kárpát-medencében rengeteg az olyan folyószakasz, ahol kedvező költségek mellett könnyedén kialakítható a szükséges szintkülönbség.

A jelenleg 24 alkalmazottat foglalkoztató zalai társaság tavaly 380 millió forintos forgalom mellett 8 millió forintos nyereséget ért el. A mostani projekt kapcsán a Széchenyi Tőkealap is tulajdonrészt szerzett, s ezzel párhuzamosan 100 millió forintra emelték a cég saját tőkéjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.