Afrika, te csodás!

Mit keresnek a magyarok Ghánában?

Nem fogja elhinni: az európai uniós "függést" csökkentendő keresnek új lehetőségeket.

2014.07.29 15:45MTI
Ez (is) Ghána - forrás: Wikipedia

Megnyílt az első afrikai magyar kereskedőház Accrában, Ghána fővárosában, ezzel tizenháromra bővült a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) külképviseleteinek száma.

A megnyitón jelen volt Kwasi Quartey, Ghána külügyminiszter-helyettese és Mahama Ayariga ifjúsági és sportminiszter is.

A közlemény idézi Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkárt, aki a megnyitón kiemelte: Ghána a világ egyik legdinamikusabban fejlődő országa, amelyre kiemelt figyelmet kell fordítania Magyarországnak, ezért hosszú távú, mindkét ország számára előnyös együttműködésre és a diplomáciai szálak erősítésére törekszik a magyar kormány.

Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója a közlemény szerint hangsúlyozta: a globális nyitás egyik legfontosabb célkitűzése, hogy csökkenjen a magyar gazdaság függése az Európai Uniótól. Hozzátette: a Közel- és Távol-Keleten, több FÁK-tagországban és a Balkánon nyitott külképviseletek azért jöttek létre, hogy elősegítsék a magyar kis- és középvállalkozások unión kívüli exporttevékenységét.

A megnyitón Mahama Ayariga arról beszélt, hogy a két ország közötti együttműködést időszerű volt elkezdeni, miután számos olyan terület van - például az infrastrukturális beruházások, mezőgazdaság, szállítmányozás, építőipar -, ahol kölcsönösen élvezhetjük a kiépülő kapcsolatok előnyeit.

A MNKH közleményében ismerteti: Ghána a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa, 2012-ben 7,9 százalékkal, 40 milliárd dollárra nőtt a köztársaság hazai összterméke (GDP), emellett gazdasági és politikai szempontból az egyik legstabilabb állam Afrikában.

Ghánában kereslet elsősorban új és használt mezőgazdasági és ipari gépekre, gyógyszer-alapanyagokra, ipari vegyszerekre, megújuló energiák biztosítására, valamint olaj- és gázfeldolgozásra mutatkozik. Várhatóan különféle infrastruktúra-fejlesztő projektekre is igény lesz, mint például a kórházak, erőművek, halászkikötők, vízkezelő létesítmények komplett kivitelezése - írja az MNKH.

Az országban a burkolt utak aránya mindössze 13 százalék, 1000 emberre pedig átlagosan 20 személygépkocsi jut. Összehasonlításként: Magyarországon 293 autó ez az arány. Mindez azt mutatja, hogy a közeljövőben közutak építésére, különféle járművekre, köztük autóbuszokra is érkezhet megrendelés - jelezte a zrt. közleményében.

Az új kereskedőház Accra kereskedelmi és diplomáciai negyedében található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.