Bumeráng

Az Erste Bank már érzi a devizahitel-törvény hatását

A saját tőke csökkenése a 2014. évi, a devizahiteleseket megsegítő első törvény miatt becsült céltartalék képzés következménye. A bank tőkemegfelelési mutatója továbbra is meghaladja a jogszabály által előírt mértéke.

2014.07.28 19:31MTI

Az Erste Bank Hungary Zrt. saját tőkéje június végére 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent a devizahiteleseket megsegítő első törvény következményeként - tudatta a hitelintézet hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A bank rendkívüli tájékoztatása kitér arra: a saját tőke csökkenése a 2014. évi, a devizahiteleseket megsegítő első törvény miatt becsült céltartalék képzés következménye. A bank tőkemegfelelési mutatója továbbra is meghaladja a jogszabály által előírt mértéket - jelezte a pénzintézet.

A saját tőke mérséklődését a bank a 2014. június 30-i fordulónapra vonatkozóan az előzetes, nem auditált adatok alapján tette közzé a 2013. december 31-i adatokhoz viszonyítva.

Az Erste Bank Hungary konszolidált, nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint számított saját tőkéje tavaly december 31-én 183,8 milliárd forint volt, vagyis a saját tőke az idei első félév végére több mint 18,3 milliárd forinttal csökkent.

Az Erste július 22-én az MTI érdeklődésére közölte: a bank 300 millió euróig (92,8 milliárd forintig) terjedő negatív hatással számol a fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozattal kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényhez kapcsolódóan.

Az Erste kiemelte: kölcsönszerződései mindig megfeleltek a hatályos jogszabályoknak és a bank a szerződéses feltételeknek megfelelően, jogszerűen járt el. Az egyoldalú szerződésmódosításról szóló szabályokat az Erste Bank maradéktalanul teljesítette, mindenkor körültekintően és jogszerűen módosította a kamatokat. A bank ennek megfelelően élni fog a magyar törvények által biztosított jogi lehetőségekkel - olvasható a hitelintézet akkori válaszában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.