Világpiac

Olaj: sok van, de most nem kell

Hétfőn 0,81 százalékot csökkent és 107,51 dollárra változott a Brent olaj hordónkénti ára a bőséges kínálat és a gyenge világpiaci kereslet miatt.

2014.07.28 14:49MTI

Ukrajnában és a Közel-Keleten továbbra is érezhető a politikai feszültség, de piaci elemzők szerint ezt ellensúlyozza a gyenge európai és ázsiai kereslet, valamint a túlkínálat az észak-amerikai piacon.

Michael Wittner, a Societe Generale olajpiaci szakértője úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy a nyugat-afrikai olajpiacon a fölös kínálat óvatosságra int. A finomítói üzletág minden régióban alacsony haszonkulcsa alapján nem lesz gyors változás a keresleti piacon, így nem várható drágulás.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió az Oroszország elleni szankciók szigorításán gondolkozhat a héten. Eugen Weinberg a Commerzbank vezető árupiaci elemzője szerint azonban a kereskedők nem várják, hogy a szankciók érdemi hatással lesznek az olajkínálatra, ezért ez nem aggasztja őket.

A befektetők számára fontosabb Líbia, ahol a hétvégén ismét összecsaptak a kormányerők és fegyveres milicisták. Előző héten a líbiai olajkitermelés 20 százalékkal zuhant, napi 450 ezer hordóra csökkent. A Natixis befektetési bank elemzői szerint, ha a romló líbiai helyzet miatt csökken a termelés vagy az export, akkor újra emelkedhet az olaj világpiaci ára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.