Uniós támogatással

Milliárdos árvízvédelmi fejlesztés Szolnokon - elkészült!

Az Új Széchenyi Terv keretében több mint 2,3 milliárd forint értékű árvízvédelmi fejlesztés zárult le Szolnokon. Az Európai Unió 100 százalékos támogatásával megvalósított projektben a Tisza mentén a belvárosi szakaszokat és az iparterületi árvízvédelmi fővédvonalat egyaránt kiépítették az előírás szerinti mértékre.

2014.07.25 14:54MTI
MTI/Mészáros János

Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár a pénteki átadáson azzal indokolta a beruházás szükségességét, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye területének több mint kétharmadát veszélyezteti árvíz, és a térségben 1999 óta négyszer alakult olyan tiszai árhullám, amely meghaladta vagy megközelítette az árvízszintet.

A 2000-es áradásakor a folyó rekordmagasságban, 1041 centiméteres vízállással tetőzött a városnál. A mostani fejlesztés terveit a lakosság bevonásával alakították ki - mondta a helyettes államtitkár. Jelezte: a térségben szeptemberben egy másik nagy, 3,3 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházás is befejeződik a Hármas-Körösnél, és a jövő év közepére várható a komplex Tisza-tó projekt teljes körű megvalósítása.

Szalay Ferenc polgármester (Fidesz) arról beszélt, hogy árvíz az elmúlt években a nagy áradások ellenére sohasem következett be a Közép-Tiszán, mert a védekezőknek mindig sikerült medrében tartaniuk a vízfolyást.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a belvárosi szakaszon nyolc méter hosszan meghagyták a régi támfalat az új, 60 centiméterrel magasabb védműbe építve, emlékként a szolnokiaknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.