Megerősítették

Ország, kockázat: továbbra is B kategóriás Magyarország

A változatlanul hagyott B osztályzat azt jelenti, hogy a Coface szakértői kedvezően értékelik az elért eredményeket, ugyanakkor érzékelhető kockázatokat is látnak.

2014.07.25 07:43MTI

Megerősítette Magyarország országkockázati minősítését a Coface nemzetközi hitelbiztosító - közölte a cég, döntését azzal indokolva, hogy az idén a magyar gazdaság helyzete és kilátásai javultak, a reál GDP nyolc éve nem látott ütemben nőtt.

A világ egyik legnagyobb hitelbiztosítójának szakértői úgy látják, az export és a kis- és középvállalkozások (kkv-k) fontos szerepet játszanak Magyarország gazdasági növekedésében.

Továbbra is a B kategóriába tartozik Magyarország országkockázati megítélése - közölte a Coface. Megjegyezték: a változatlanul hagyott B osztályzat azt jelenti, hogy a Coface szakértői kedvezően értékelik az elért eredményeket, ugyanakkor érzékelhető kockázatokat is látnak Magyarországon, emiatt az ország kockázati megítélésén egyelőre nem változtattak.

A Coface szakértők kiemelik: a gazdasági helyzet és a kilátások is javultak, a magyar GDP reálértéken 3,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, amire 2006 óta nem volt példa.

Az MTI-hez eljuttatott rövid összegzés szerint Grzegorz Sielewicz, a Coface régiós elemzője szerint a növekedésben főszerepet játszanak a közszférában végrehajtott beruházások, valamit a "tempósan" növekvő export. Az exportteljesítmény pedig egyrészt az eurózónában megindult élénküléssel, másrészt a magyarországi autóipar bővülő kapacitásaival magyarázható.

A magánszférában is növekszik a beruházási hajlandóság, különösen a kkv-szektorban, ez egyebek között a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának köszönhető. A kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban bekövetkezett élénkülés azért különösen fontos, mert a kkv-k az éves GDP 54 százalékát adják, és a foglalkoztatottak 70 százalékának adnak munkát - mutatnak rá a Coface szakemberei.

Az elemzés utal a kockázatokra is, így arra, hogy Magyarország besorolását a háztartások fogyasztásának lassú növekedése is befolyásolja, mégpedig a devizahitelek elhúzódó, még mindig kedvezőtlen hatása és a visszafogottan emelkedő keresetek miatt. További kockázati tényező, hogy Magyarország erősen függ a külső kereslettől, az export GDP-hez mért aránya régiós összevetésben a legmagasabb, 96 százalékos, miközben Csehországban 79, Lengyelországban 48, Romániában pedig 42 százalékos ez az arány.

A Coface elemzői a kedvezőtlen tényezők között említik a nem teljesítő bankhitelek 18 százalékos arányát, valamint a bankadó magas szintjét. A szakértők emellett kockázatosnak tartják a régióra, így Magyarországra nézve az ukrán-orosz konfliktust, mivel mind Ukrajna, mind Oroszország fontos kereskedelmi partnere a régió országainak.

A Coface a Magyarországról és a régióról szóló elemzéssel párhuzamosan közölte azt is, hogy a napokban a társaság papírjait közel 1 milliárd eurós értékű tranzakció keretében bevezették a párizsi tőzsdére.

A Coface Group a világ vezető hitelbiztosítója, amely megoldást kínál a vállalatoknak szerte a világban ügyfeleik pénzügyi kötelezettségeinek elmulasztásából fakadó kockázatára, a hazai piacon és export esetén egyaránt. Tavaly a 4400 alkalmazottat foglalkoztató Coface Group 1,440 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.