3,45280 litas ér egy eurót

Hivatalos: januártól lesz litván euró

A hivatalos döntéshez az állam- illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács, valamint az Európai Parlament támogatására is szükség volt.

2014.07.23 16:33MTI

Litvánia 2015. január 1-jén bevezetheti az eurót - hozta meg szerdán a hivatalos döntést az Európai Unió szakminisztereit tömörítő tanács.

Litvániáról júniusban mind az Európai Bizottság, mind az Európai Központi Bank (EKB) kimondta, hogy teljesíti a közös európai valuta bevezetéséhez szükséges feltételeket, ezzel az értékeléssel pedig az uniós pénzügyminiszterek is egyetértettek, s egyúttal informálisan a tanács már akkor rá is bólintott arra, hogy Vilnius a jövő év első napján az euróval váltsa fel a litast. A hivatalos döntéshez ugyanakkor az állam- illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács, valamint az Európai Parlament támogatására is szükség volt. Mindkét testület a múlt héten szavazott bizalmat a litván eurónak.

A miniszterek tanácsa egyúttal a hivatalos átváltási árfolyamot is rögzítette; 3,45280 litas ér egy eurót, ami pontosan a jelenleg rögzített árfolyamnak felel meg az 2. Európai Árfolyam-stabilitási Mechanizmus keretein belül, amelybe minden, az eurózónához csatlakozni vágyó országnak minimum két évvel a közös pénz bevezetése előtt be kell lépnie.

"Litvánia csatlakozása nem csak Vilnius számára döntő fontosságú, hanem az eurózóna egészére nézve rendkívüli jelentőségű esemény" - fogalmazott a tanács közleménye szerint a formális döntés meghozatalánál elnöklő Sandro Gozi, a tanács soros elnökségét ellátó Olaszország uniós ügyekért felelős minisztere.

"Litvánia következetes erőfeszítései kifizetődtek, az eurózóna kapuja megnyílt előttünk" - reagált a döntésre Brüsszelben Algirdas Butkevicius litván kormányfő Brüsszelben. A politikus szerint az eurózóna minél szorosabb integrációja egyúttal nagyobb biztonságot is jelent.

Litvánia csatlakozásával mindhárom balti ország az eurózóna tagjává válik. Észtország 2011-ben, Lettország pedig idén január 1-jén mondott búcsút nemzeti fizetőeszközének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.