61 százalék a külföldi finanszírozók aránya

ÁKK: év végére 53 százalékra csökkenhet az államadósság külső finanszírozóinak aránya

2013 végén relatíve magas, 61 százalék volt a külföldi finanszírozók aránya, míg a belföldieké 39 százalék.

2014.07.22 21:53MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Photokanok

Borbély László András szerint az év végére 53 százalékra csökkenthet az államadósság finanszírozásában a külföldiek aránya. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a Hír TV-ben arra is felhívta a figyelmet, hogy az államadósság éven belüli mértéke jelentősen ingadozhat, és megerősítette, hogy a Bónusz kötvényeket ezentúl már csak magánszemélyek vásárolhatják.

A Magyarország élőben című keddi műsorban Borbély László András elmondta: 2013 végén relatíve magas, 61 százalék volt a külföldi finanszírozók aránya, míg a belföldieké 39 százalék. Emlékeztetett arra, hogy az adósságkezelő 2012 elején meghirdetett egy programot, hogy növelje a lakosság szerepét az államadósság finanszírozásában, az idén pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is intézkedést hozott a bankok és kapcsolódó intézmények szerepének növelésére.

Az döntő változás lesz - lehet, hogy már a következő év végén -, ha 50 százalék alá csökken ez az arány - tette hozzá. Az államadósság éven belüli alakulását a vezérigazgató-helyettes szerint nem nagyon érdemes nézni. Példaként a július végi és novemberi kötvénylejáratot finanszírozó márciusi 3 milliárd dolláros kibocsátást hozta fel, amely év közben átmenetileg megemelte az államadósságot, az év végére azonban a kifizetések után csökkenni fog az adósság - mondta.

Éves szinten mindig az számít, mennyi a nettó finanszírozási szükséglet, az pedig nagyjából a költségvetési hiánnyal azonos. Ha tehát a kormány úgy dönt, hogy szigorú költségvetési politikát folytat, akkor éves szinten csökkenni fog az államadósság - közölte. Beszélt arról is, hogy az adósságkezelő is felvázolt egy adósságpályát. Azzal kalkuláltak, hogy 1,5 százalékos elsődleges egyenleg mellett akár 2-3 százalékos reál GDP növekedés mellett is fokozatosan kinőhető az adósság.

Hozzátette, ahogy csökken az adósság, a kamatkiadás mértéke és GDP-hez viszonyított aránya is mérséklődni fog, tehát egyre könnyebb teljesíteni a szigorú elvárást. Az új Bónusz kötvényekről szólva a vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: most már a másodlagos piacon is csak a megcélzott körnek lehet értékesíteni ezeket a lakosságnak szánt értékpapírokat. Meg fogják vizsgálják majd, hogy minden forgalmazó betartotta-e szabályokat, s aki nem, attól megválnak majd - tette hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.