Szabadalom, szoftverek...

Amerikai vállalat vásárolta fel a magyar "Intelligens Kés" technológiát

A massachusetts-i központú Waters Corporation megvásárolta a magyar MediMass Kft. fejlesztés alatt álló "Intelligens Késének" REIMS nevezetű, lényegi technológiáját.

2014.07.22 20:32MTI
freedigitalphotos.net/ddpawumba

Az üzletág értékesítése a MediMass Kft. közleménye szerint gyakorlatilag magában foglalja a MediMass összes eszközét, beleértve a szabadalmi beadványokat, szoftvereket, adatbázisokat és a technológiához fűződő tapasztalatot, szakértelmet és munkaerőt.

A fejlesztés alapjául szolgáló REIMS technológia adja a lényegét az Intelligens Kés ("iKnife") néven ismertté vált fejlesztési projektnek. A koncepcionális fejlesztés szakaszában lévő Intelligens Kést a jövőben a műtétek közbeni, azonnali diagnózis felállításához lehet majd alkalmazni.

A REIMS technológia ahhoz szükséges, hogy az onkokés vagy intelligens sebészkés a későbbiek során képes legyen az operáció közben azon nyomban információt nyújtani a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket.

Az iKnife, a Waters általi további fejlesztést követően, lehetővé teheti, hogy az operáció folyamán a sebész minden esetben tökéletesen diagnosztizálni tudja és el tudja távolítani a rákos sejteket.

A REIMS egy olyan ionizációs eljárás, mely szinte bármilyen minta azonnali tömegspektrometriás analízisét lehetővé teszi. A technológia az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképp képesnek bizonyult az azonnali kémiai analitika potenciális kiterjesztésére az élelmiszer-biztonság, mikrobiológia és a klinikai diagnosztika területére.

A Waters már három éve együttműködik a MediMass-szal és az Imperial College London-nal a REIMS technológia továbbfejlesztésében azzal a céllal, hogy a technológia alkalmazható legyen az egészségtudomány több gyakorlati területén.

A MediMass Kft. 2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kkv, amely Takáts Zoltán kutató találmányára épül, akinek öt magyar magánszemély közeli munkatársa és partnere volt a kezdetektől fogva.

A tulajdonosi csoport az elmúlt években többször bővült, legutóbb a Euroventures IV. (JEREMIE társ-befektető) alapja csatlakozott több magánbefektetővel együtt. Ennek eredményeként 2011-ben több körben mintegy 1-1,5 millió euróval megemelték a társaság alaptőkéjét.

Ez lehetővé tette, hogy a kutatást elvigyék a prototípus fázisig, valamint megfelelő stratégiai partner találjanak az engedélyeztetésig és üzleti felhasználásig. A kutatásokat ezalatt az EU Hetes Keretprogramja is támogatta. A társaságot mindvégig az alapítók irányították.

A Waters Corporationt több mint 50 éve alapították. Célja, hogy üzleti előnyöket biztosítson olyan szervezetek számára, amelyek elsősorban laboratóriumi kutatómunkát végeznek olyan területeken mint az egészségügyi szolgáltatások, környezetvédelem, élelmiszerbiztonság, vízminőség, fogyasztói termékek és magas hozzáadott értékű kémiai anyagok.

A Waters portfóliója magában foglalja a kémiai elkülönítés tudományát, a laboratóriumi információ menedzsmentet valamint a tömegspektometriai és hőmérsékleti analízist. A társaság árbevétele 2013-ban elérte az 1,9 milliárd dollárt. A Waters a Waters Corporation regisztrált védjegye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.