Az AbbVie a vevő

Ötödszörre mégis sikerül felvásárolni a Shire-t

A felvásárlás részeként a Shire minden egyes saját részvényéért 24,44 angol fontot és 0,8960 részvényt kap a közös vállalatban.

2014.07.18 12:49MTI

Az amerikai AbbVie gyógyszergyártó ötödik próbálkozása sikerrel járt, és hosszas egyeztetés után felvásárolja a Shire PLC nagy-britanniai céget. Az egyesülést már a Shire igazgatósági tanácsa is támogatja.

A felvásárlás részeként a Shire minden egyes saját részvényéért 24,44 angol fontot és 0,8960 részvényt kap a közös vállalatban. A Shire részvényeseinek az új közös vállalatban így nagyjából 25 százalék részesedése lesz. A felvásárlás teljes értéke 54 milliárd amerikai dollár, kevesebb mint fele a létrejövő közös cég 137 milliárd dollárra becsült üzleti értékének.

Mindkét cég a gyógyszeriparban működik, de kevés olyan terület van, ahol egymás versenytársai lettek volna. Az AbbVie éppen ezzel indokolta felvásárlást, arra hivatkozott, hogy bővíteni szeretné portfólióját.

Piaci elemzők szerint valójában adóoptimalizálás állhat a háttérben. Alátámasztja ezt a feltételezést, hogy az új közös vállalat székhelye a tervek szerint Nagy-Britanniában lesz, ahol alacsonyabb a társasági adó, mint az AbbVie mostani székhelyén, Chicagóban.

A Shire korábban elutasította a felvásárlási ajánlatot, mert szerintük az amerikai cég "alapvetően alábecsülte" a Shire értékét. Az AbbVie megközelítőleg 53 százalék prémiumot fizet az első felvásárlási ajánlat előtti Shire részvényárfolyamhoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.