Ukrán válság

Európa legrosszabb államadóssága stabilizálódik

Stabilra javították a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Ukrajna mélyen spekulatív államadós-besorolásának kilátását. De milyen lépés vezetett ide?

2014.07.12 09:05MTI
Forrás: Wikipedia

A Standard & Poor's elsősorban az IMF-program stabilizáló hatásával indokolta a lépést. A nemzetközi hitelminősítő bejelentette, hogy a kilátás javításával egy időben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű ukrán szuverén devizaadósság "CCC/C" osztályzatát, valamint a hosszú és rövid lejáratú, hazai valutában kibocsátott állampapírok "B mínusz/B" besorolását.

Ukrajna "CCC" szuverén devizaadós-besorolása a legrosszabb államadós-osztályzat egész Európában. A "CCC" minősítési kategória már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - az S&P mellett a Moody's Investors Service és Fitch Ratings is - ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.

A Standard & Poor's azonban az osztályzati kilátás pénteki javításához fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményt, hogy a Nemzetközi Valutaalap áprilisban elfogadott 17 milliárd dolláros hitelprogramja elősegítette az ukrajnai makrogazdasági helyzet stabilizálását.

Az S&P londoni elemzői is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy jelentős kockázatok terhelik a program teljes végrehajtásának esélyeit. A cég szerint e kockázatok között van a kelet-ukrajnai konfliktus hatása az ország területi integritására és hozzáférhető erőforrásaira, valamint az Oroszországgal fennálló "bonyolult, kiszámíthatatlan" viszonyrendszer és a mélyülő recesszió.

Emellett az IMF-program és más nemzetközi pénzügyi szervezetek járulékos finanszírozásai várhatóan a következő tizenkét hónapra fedezik Ukrajna finanszírozási igényeit, utána viszont Ukrajna ismét a magántőke-beáramlásokra lesz ráutalva - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő szerint az ukrán kormány Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök irányításával stabil és viszonylag összetartó. A parlamenti választások közeledtével, valamint a recesszió és a szükséges költségvetési intézkedések - különösen a földgázárak emelése - azonban miatt megvan a kockázata annak, hogy populista tendenciák teszik egyre nehezebbé a reformprogram végrehajtását - fogalmaznak a Standard & Poor's elemzői.

Az S&P szerint mindazonáltal az IMF-program sikeres végrehajtását fenyegető legnagyobb és legkiszámíthatatlanabb veszélyt a geopolitikai és külső biztonsági kockázatok jelentik.

A hitelminősítő közölte: nem számít arra, hogy az ukrán gazdaság geopolitikai környezete stabilizálódik a közeljövőben.

Ebben a helyzetben a Standard & Poor's előrejelzése az, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 7 százalékkal zuhan, és az ukrán gazdaságban 2016-ig nem is kezdődik érdemi kilábalás.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings nemrégiben elvégzett felmérése szerint a piaci szereplők a ukrajnai válságot egész Európára kiható jelentős kockázati tényezőnek tartják.

A Fitch második negyedéves vizsgálatába bevont - összesen 5300 milliárd euró befektetői tőkét kezelő - befektetési alapok vezetőinek 82 százaléka mondta azt, hogy az ukrajnai válság teremtette geopolitikai kockázat komoly rizikót jelent az európai hitelpiacokra a következő tizenkét hónapban. Az előző hasonló felmérésben - amelyet a Fitch Ratings éppen az ukrajnai válság kirobbanása előtt végzett el - a megkérdezett kötvényalap-kezelők 45 százaléka nyilatkozott így.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.