Hungarikum

Önkormányzati rendelet született a csabai kolbász védelmében

Önkormányzati rendeletet alkottak Békéscsabán a hungarikummá nyilvánított csabai kolbász készítéséről, valamint a Hagyományos Csabai Kolbász védjegy bevezetéséről és használatának feltételeiről.

2014.06.27 17:27MTI

A városi közgyűlés "Csabai kolbásztörvény" címmel pénteki közgyűlésén fogadta el a rendeletet - jelentette be Békéscsaba polgármestere pénteken, a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.

Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) kiemelte: a rendelet segíti a helyi kistermelők termékeinek piacra jutását, a csabai kolbász hírnevének építését. A város célja, hogy minél több családnak nyújtson megélhetést a sertéstartás és a kolbászkészítés.

A hungarikum termékre alapozott kézműves élelmiszerkészítés közvetetten erősíti a helyi gazdaságot és élénkíti a turizmust - jegyezte meg. A hagyományosan készülő, garantáltan minőségi csabai kolbászokat Hagyományos Csabai Kolbász védjeggyel látják el.

A védjegy használatáról a héttagú Csabai Kolbásztestület dönt. A testület tagjai a pályázó kézműves mesterek termékeiről küllemi, érzékszervi és egyéb paraméterek alapján döntik el, jogosultak-e a védjegy használatára. Az önkormányzat kezdeményezte az embléma tanúsító védjegyként történő lajstromozását a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál - mondta el a polgármester.

A Csabai Kolbásztestület a polgármester elnökletével negyedévente zsűrizi majd a pályázó kolbásztermelők termékmintáit. A testület minősítése alapján az önkormányzat a Védjegytörvény rendelkezéseinek alapján védjegylicencia-szerződést köt a termelővel, ezzel biztosítja számára az embléma használati jogát.

A kolbászimázst ápoló program központja a EU-támogatással épülő Kolbászfalu lesz, a CsabaPark. A több mint egymilliárd forint összegű projekt kivitelezési munkálatai folyamatban vannak.

Békéscsabán jelenleg több mint száz család foglalkozik kolbászkészítéssel, helyi családi gazdálkodóktól vásárolják az alapanyagot. A kolbászkészítés feltételeinek javítása, a sertéstartás ösztönzése újabb családok részére nyújt megélhetést, vagy kiegészítő jövedelemszerzést - jelezte Vantara Gyula.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.