Illetékek tucatjait törlik el

Egyszerűsítik az adórendszert - Romániában

Keleti szomszédunk élen jár a kivetett sarcok számában - ezen akarnak most csökkenteni.

2014.05.15 15:05MTI
Forrás: Wikipedia

Közzétette a román pénzügyminisztérium annak a csaknem száz illetéknek a listáját, amelynek eltörlésére, vagy összevonására készül - közölte csütörtökön a Hotnews.ro hírportál.

A szaktárca honlapján közvitára bocsátott tervezetek szerint 65 adójellegű illeték és 27 nem adójellegű illeték megszüntetéséről, vagy összevonásáról rendelkeznek.

Eltörlik például az ideiglenes elektronikus útlevél kibocsátásáért fizetendő 22 lejes (1500 forint), a cégbejegyzési tanácsadásért felszámolt óránkénti 19,8 lejes, a versenytanács adatbázisához való hozzáférésért fizetendő esetenkénti 150 lejes illetéket.

Az intézkedés évi alig 780 ezer lejes (53 millió forint) bevételkiesést jelent az államkasszának, de a szaktárca becslése szerint ez is megtérül a velük kapcsolatos ügyintézés megszűnése vagy egyszerűsödése által.

A Capital című gazdasági lap szerint jelenleg 364 adójellegű illetéktípus van érvényben Romániában: ezeket 24 közintézmény szolgáltatásaiért kell fizetni, és 215 jogszabály rendelkezik róluk.

Románia élen jár Európában az adók és illetékek száma tekintetében. A Világbank felmérése szerint a román állampolgárok évi 200 órát töltenek azzal, hogy befizessék tartozásaikat az államnak, míg Nagy Britanniában a polgárok évi 110, Norvégiában pedig évi 83 órát fordítanak adók és illetékek befizetésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.