Összesen 124 pénzintézetet vizsgálnak

Szigorúbb stressztesztnek veti alá a bankokat az EU

A korábbiaknál lényegesen szigorúbb stressztesztnek veti alá az európai uniós felügyeleti hatóság az európai bankokat.

2014.04.29 23:30MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Az európai bankfelügyelet (EBA) közölte: a következő hónapokban elvégzendő vizsgálat során - amelynek a 28 EU-tagország összesen 124 pénzintézetét vetik alá - többek között azt modellezik, hogy az egyes bankoknak egy három éven át tartó recesszió után is marad-e elég saját tőkéje.

A 2008-as válság következtében sok bankot az adófizetők pénzéből mentettek meg a csődtől, annyira leapadt a saját tőkéjük.

A stresszteszt során szimulált helyzet szerint az EU összesített hazai összterméke (GDP) három év alatt 2,1 százalékkal csökken. A legutóbbi, 2011-es stressztesztnél még 0,4 százalékos GDP-csökkenést modelleztek. Sok szakértő bírálta az akkori vizsgálatot, mondván, nem volt elég szigorú, ezért nem érte el a célját.

Az idei vizsgálatnál - amelynek kidolgozásában részt vett az Európai Központi Bank is - rekordmagas, 13 százalékos munkanélküliséggel és az ingatlanok árának 20 százalékos zuhanásával számolnak.

A valóságban mindkét adat komolyan veszélyeztetné a banki hitelek teljesítését. A szimuláció szerint továbbá összeomlanak a kötvény- és a részvénypiacok az egész világon, visszaesik a növekedés az EU fő kereskedelmi partnereinél - az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban -, és meredeken leértékelődnek a közép- és kelet-európai országok devizái.

A bankok Tier1 tőkemegfelelési mutatója a szimulált hároméves időszak végén nem lehet alacsonyabb, mint 5,5 százalék. Azok a bankok, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek, hat hónapot kapnak, hogy pótolják a hiányosságokat. A stressztesztek eredményét októberben teszik közzé.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.