Bizonytalan növekedési kilátások

2015 közepéig nem változtat kamatot a lengyel jegybank

A bizonytalan növekedési kilátások tükrében nem valószínű, hogy a lengyel jegybank 2015 közepe előtt monetáris szigorításba kezdene.

2014.04.29 02:30MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Adam Glapinski, a lengyel jegybank monetáris tanácsának tagja a PAP hírügynökségnek adott interjúban megerősítette korábbi álláspontját, miszerint 2014-ben mindenképpen tartani kell az alapkamatot. "Jövőre viszont már változhat a helyzet.

Az alacsony élelmiszer- és nyersanyagárak hosszabb távú perspektívát kölcsönöznek a kamatlábaknak is" - mondta, hozzátéve, hogy az elért fejlettségi szintnek és a gazdaságba vetett bizalom megerősödésének köszönhetően úgy tűnik, a lengyel pénzügyi struktúra már alacsonyabb kamatkörnyezetbe váltott.

"A kamatok változni fognak, de a korábbinál jóval alacsonyabb szinten maradnak" - jelezte a jegybank monetáris tanácsának tagja az interjúban. Arra a riporteri kérdésre, hogy a kamatlábak emelésére már 2015 elején sor kerülhet-e, azt válaszolta Adam Glapinski, hogy "véleményem szerint a jövő év közepéig semmi ilyesmi nem fog történni".

Kifejtette, hogy nem lát semmilyen olyan inflációs tényezőt, ami a jövő év közepéig ki tudná fejteni hatását. A gazdasági növekedés azonban visszafogott lesz mind Lengyelországban, mind Európában. "A növekedés üteme széles körben lassulni fog" - szögezte le.

A 2014-re prognosztizált 3,4-3,6 százalékos GDP-növekedést Adam Glapinski "elégtelennek" minősítette. Sem a hitelkihelyezés, sem a beruházások iránti igény nem növekedett meg lényegesen - mutatott rá. A jegybank monetáris tanácsának tagja az interjúban rámutatott a devizaárfolyam-hatások növekvő kockázatára is a térségben.

"A kockázat növekedése a külső politikai környezethez köthető. A keleten éleződő feszültségnek a közép-európai, de a nemzetközi piacokon is következményei lehetnek. Mindez a gazdasági helyzeten is nyomot hagy az árak és a befektetői bizalom alakulásának formájában" - hangsúlyozta Adam Glapinski.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.