Chikán Attila

Gyenge a magyar gazdaság versenyképessége

Az okok gyökerei mélyre nyúlnak, nem köthetők egyetlen kormányzathoz, s csak hosszú távon enyhíthetőek.

2014.04.25 21:15MTI
Forrás: uni-corvinus.hu

A Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutatóközpontjának igazgatója, volt gazdasági miniszter erről a Hajdú-bihari Napló TOP-100 klubjában, a Versenyképességi szempontból miért beteg a magyar gazdaság? címmel tartott előadásában nyilatkozott.

Chikán Attila emlékeztetett rá, hogy Magyarország 148 országot tekintve 2001-ben versenyképességi szempontból a 29. helyen volt, ma a 63.-on, s szinte folyamatos az ország leszakadása.

Az okok között a szakember a hosszú távon ható, öröklött tényezőket (korrupció, államba vetett túl nagy hit, adómegkerülés), a globális környezetet (a 2000-es évek elején a fejlődési boomra Magyarország nem tudott rákapaszkodni) és a gazdaságpolitikát jelölte meg. Megjegyezte: a magyar értelmiség, a magyar elit rosszul szerepelt a rendszerváltás óta, nem volt hatékony. Chikán Attila szerint "a következő években a gazdaságpolitika lényegét illetően nem lesz változás".

A volt miniszter a foglalkoztatást, a termelékenységet és a képzést jelölte meg három kulcselemnek, ahol eredményt lehetne elérni. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az Európai Unió átlagos termelékenységének jelenleg a fele a magyar termelékenység.

A kilábalás esélyei az üzleti szférában vannak - hangsúlyozta zárszavában Chikán Attila.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.