Ez is EU, csak kicsit más

Miért jó az EnergiaUnió?

Nagyobb veszélyt jelenthet az oroszokra, mint a tankok és a drónok. A franciák azonnal beálltak a lengyelek mögé.

2014.04.24 13:35MTI
Freedigitalphotos Jomphong

Francois Hollande francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök együtt mutatta be csütörtökön Párizsban az európai energiaunióról szóló hatpontos közös javaslatát, amelyet a témáról júniusban rendezendő brüsszeli csúcstalálkozón vitatnak meg az uniós állam- és kormányfők.

"Európának függetlenebbnek, koherensebbnek és szolidárisabbnak kell lennie az energiapolitikájában" - mondta a francia államfő a lengyel kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában, utalva egyes uniós országoknak az orosz gáztól való függőségére. Hozzátette: "Az energiaunió lengyel kezdeményezés, amelyet mától lengyel-francia kezdeményezésnek tekintek, mert egy olyan folyamatról van szó, amelyet Franciaország régóta támogat".

"Nem arról van szó, hogy megkérdőjeleznénk az egyes tagállamok jogát arra, hogy eldöntsék, miként szervezik meg az energiaellátásukat, hanem egy olyan politikáról, amely közép és hosszú távon függetlenséget biztosít (Európa számára)" - hangsúlyozta Hollande. Ezért Franciaország és Lengyelország egy hatpontos javaslatot készített elő, hogy "meggyőzze az összes tagállamot az európai energiaközösség szép tervéről" a június brüsszeli csúcstalálkozón - fogalmazott a francia elnök.

Donald Tusk elmondta: a lengyel kezdeményezés célja, hogy a teljes Európai Unió érdekét szolgálja, nemcsak az ukrán válsághoz hasonló "kritikus helyzetben", hanem hosszú távon is, miután a közösség "nem függhet egyetlen energiaforrástól", Oroszországtól.

Tusk szerint "valódi diverzifikációra, a gazdaság beindítása érdekében az energiaárak csökkentésére, valamint a szolidaritás európai értékének az érvényesítésére van szükség, amely a gyakorlati integrációt is segíti". A lengyel kormányfő abbéli reményét fejezte ki, hogy "az elvek tisztasága", amely Varsót és Párizst vezeti, meg fogja győzni a többi tagállamot is az energiaunió tervének támogatásáról.

Tusk példaként említette az olyan infrastruktúrák kiépítését, amelyekkel először gázhálózatok, de később a megújítható energiák is összekapcsolhatók. Kiemelte annak a lehetőségét is, hogy az EU cseppfolyós gázt vásároljon az Egyesült Államoktól vagy Ausztráliától. Rajtuk kívül "természetesen vannak a mediterrán országok, az Európai Unió déli partnerei is" - tette hozzá. A lengyel kormányfő szerint maximális mértékben ki kell használni Európa egyéb energiaforrásait is, a nukleáris energiát, a szenet és a palagázt.

Tusk jelezte, hogy Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke már "kifejezte támogatását" a lengyel-francia tervet illetően, az Európai Bizottság pedig dolgozik a júniusban az állam- és kormányfők elé kerülő javaslatokon.

Tusk kedden a Financial Times című brit lapban fejtette ki először az energiaunió megteremtésére és az orosz gázmonopólium megtörésére vonatkozó javaslatait. Szerinte erre az jelentené a megoldást, ha a monopolhelyzetben lévő Oroszországgal szemben egy egységes európai testület tárgyalna és döntene a gázvásárlásról, és létr

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.