A törvény adta kiskapuk

Virágzik az illegális bérlakás-kereskedelem

Intézményesített formában zajlik az önkormányzati lakások bérleti jogának törvénytelen értékesítése a világhálón.

2014.04.24 07:36ma.hu
freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A jogokat több millió forintért árulják magánszemélyek és ingatlanirodák egyaránt. A kínálók formálisan ingatlancserét ajánlanak, de valójában készpénzt kérnek, s kihasználják a törvény adta kiskapukat - írta a Magyar Nemzet.

Számtalan lakáshirdetés ajánlja önkormányzati lakások bérleti jogát az interneten. A hirdetések többsége csereügylet mögé próbálja bújtatni, hogy készpénzt kérnek a bérlés lehetőségéért, de akadnak olyan hirdetések is, amelyek közlik az általában több millió forintos vételárat. A bérleti jog értékesítése törvénytelen.

A lap jogászai elmondták, hogy az önkormányzati lakások bérbeadását a lakástörvény szabályozza, amely lakáscserét ugyan engedélyez az önkormányzati lakások esetében, azonban csak akkor, ha már ingatlannal rendelkezik a cserepartner.

Arra viszont nincs lehetőség a törvény szerint, hogy a bérleti jogot bárki értékesítse, ugyanis az személyhez kötött. Ezt a jogot pedig a legtöbbször szociális alapon biztosítják az önkormányzatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.