55%

Megszorítások a szlovákoknál

Rekordmagasan a felvidéki adósság - a magyarnak alig több mint a fele.

2014.04.23 19:35MTI
freedigitalphotos Vlado

A szlovák államadósság 2013-ban túllépte az ország GDP-jének 55 százalékát, derült ki az Eurostat szerdán nyilvánosságra hozott adataiból, így életbe lép az úgynevezett "adósságfék törvény", amely szerint Szlovákiának hamarosan költségvetési megszorításokat kell életbe léptetnie.

Az Eurostat adatai szerint bár tavaly a szlovák költségvetési hiány rekord alacsony szinten, 2,77 százalékon volt, a GDP-arányos államadósság jelentős mértékben nőtt, a 2012-es 52,7 százalékról 55,4 százalékra.

A 2012-ben elfogadott törvény szerint a kormánynak életbe kell léptetnie a második "adósságféket", már a jövő hónapban zárolnia kell a költségvetés 3 százalékát, mintegy 300 millió eurót, a jövő évi költségvetésben be kell fagyasztania a közigazgatás kiadásokat, vagyis a 2015-ös év költségvetésének kiadási oldala - az adósságtörlesztéssel összefüggő kiadások kivételével - nem lehet magasabb az ideinél.

Az Eurostat adataira reagálva Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter szerdán azt mondta: már számoltak a 300 milliós lekötéssel, és készen állnak a végrehajtásra. Hozzátette: a jövő évi költségvetést érintő befagyasztás nem érinti - a korábban 2,6 százalékra tervezett - deficitcélt, csupán annak "más módon történő elérését" jelenti.

Az államadósság plafonját a GDP 60 százalékában megszabó, alkotmányos erejű szlovák "adósságfék törvény" egyes rendelkezései már korábban életbe léptek. A jogszabály már az adósság 50 százalékot meghaladó aránya esetén is különböző intézkedéseket ír elő. Ezek közül a legenyhébb tavaly nyáron lépett életbe, a pénzügyi tárca vezetőjének javaslatokat kellett kidolgoznia a parlamentnek az adósság csökkentésére.

Elemzők szerint a mostani, második számú "adósságfék" komoly megszorítást jelent a kormány számára. Ugyanakkor az esetleges következő lépcsőfok - amely akkor lépne hatályba, amennyiben a GDP-arányos államadósság túllépné az 57 százalékot - még komolyabb korlátozásokat jelentene, a kormánynak a rákövetkező évben nullszaldós vagy pozitív mérlegű költségvetést kellene készítenie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.