Lesz megállapodás?

Egyre közelebb kerül a Gazprom a kínai gázszállításhoz

"Az előkészítő munka felgyorsulása láttán 98 százalékot adok a megállapodás sikerének".

2014.04.23 18:19MTI

Az orosz gázszállításoktól való függőség enyhítésére tett európai erőfeszítésekkel párhuzamosan a Gazprom a kínai gázüzlet nyélbe ütésének felgyorsítására törekszik. Értesülések szerint a felek egy hónapnyira vannak a megállapodástól.

"Az előkészítő munka felgyorsulása láttán 98 százalékot adok a megállapodás sikerének" - mondta a Reuters hírügynökségnek a Gazprom egyik illetékese, hozzátéve, hogy az ár kérdésében is közelednek az álláspontok. Egy pekingi székhelyű olajipari szakértő is hasonló véleményének adott hangot: "a tárgyalások felgyorsultak ... ami annyit jelent, hogy a függőben maradt kérdéseket hamarabb rendezik mint korábban" - fogalmazott.

Szakmai berkekből származó információk szerint Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének jövő hónapban esedékes kínai látogatása alkalmából már létre is jöhet a megállapodás a Gazprom és a kínai állami China National Petroleum Corp. között. A tárgyalások már egy évtizede húzódnak, de a feleknek az árban még nem sikerült megállapodniuk.

Vlagyimir Putyin május 20-21-én látogat Sanghajba, bár a Kreml az utat hivatalosan még nem jelentette be.

Az értesülések szerint a megállapodás felgyorsítása érdekében a Gazprom árengedményt tett, és 10-11 dollárért szállítana egymillió brit hőegységnyi (Btu = British thermal units, 1 Btu = 1,054-1,060 kilojoule) földgázt. Szakértők úgy tudják, hogy Kína Türkmenisztántól 9 dolláros mmbtu (millió brit hőegység) áron vásárolja a földgázt.

Értesülések szerint Kína oroszországi földgázmezők megszerzésére is igényt tartana, amibe viszont Moszkva ódzkodik belemenni.

A tárgyalások évi 38 milliárd köbméter, Kína éves szükségletének egynegyedét fedező földgázmennyiség szállításáról folynak. A még nem létező földgázvezeték 2018-ban kezdené meg a szállításokat Kelet-Szibériából Kínába. A Gazprom az értesülések szerint szívesen látna kínai befektetéseket a gázvezeték infrastruktúra kiépítésében.

A Rosneft kínai gázszállítási tervei is a megállapodás felgyorsítására késztetik a Gazpromot. A Rosneft ugyanis engedélyt kapott cseppfolyósított földgáz (LNG) exportálására. A Rosneft emellett meg kívánja háromszorozni kínai olajszállításait is, ami tavaly 300 ezer hordó volt.

A Rosneft belépése az orosz gázexportpiacra gyors megállapodásra készteti a Gazpromot és nagyban rontja is tárgyalási pozícióját - mutatott rá egy moszkvai bank magát megnevezni nem kívánó szakértője.

Az Oxford Institute for Energy Studies kutatóintézet szerint a Gazprom kénytelen lesz megkötni a megállapodást, mégpedig "most, vagy soha". "A megállapodás - amennyiben megkötik - a korábban jelzettnél lényegesen nagyobb hatással lesz a kínai belföldi gázpiacra, valamint a földgáz regionális és globális kereskedelemére" - írja a kutatóintézet negyedéves rendszeres kiadványa, hozzátéve, hogy "amennyiben nem jön létre a megállapodás, Oroszországnak az elkövetkező években már jóval nehezebb dolga lesz kihasítani magának egy szeletet az ígéretes ázsiai földgázpiacból."

A Reuters megkeresésére sem a Gazprom, sem a China National Petroleum Corp. nem kommentálta az értesülést.

A Gazprom Európa földgázfelhasználásának egyharmadát fedezi szállításaival és ez adja bevételeinek 80 százalékát. A Gazprom a 2,2 milliárd dolláros kifizetetlen gázszámla miatt az ukrán gázszállítások leállítását helyezte kilátásba. Az európai gázszállítások egy része ukrán területen halad át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.