Telepítik már az új rendszert

Profibbá, pontosabbá válhat a mentők munkája

Hamarosan profibbá, pontosabbá válhat a mentők munkája, mert most telepítik uniós forrásból a modern mentésirányítási rendszert.

2014.04.23 07:45MTI
freedigitalphotos.net/graur razvan ionut

"Ez a fejlesztés a mentőszolgálat életében evolúciós ugrás a korábbi kockás füzethez és mágnestáblához képest" - nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Népszabadságnak.

Burány Béla a lap szerdai számában közölt interjúban azt mondta, ha a mentőszolgálat feleannyi pénzt kap, mint most, akkor is működik, csak egy másik szinten. "Minden attól függ, mi a cél, nekem az a dolgom, hogy a rendelkezésre álló forrásból hozzam ki a lehető legtöbbet" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az egészségügyben nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni.

Ezzel a lap azon kérdésére reagált, van-e forráshiány a mentőszolgálatnál. A mentőszolgálat vezetője szerint munkájuk profibbá, pontosabbá válhat a modern mentésirányítási rendszer telepítése után.

A hívást fogadók informatikai támogatást kapnak, a döntést elősegítő algoritmusokat. Tízből kilenc esetben a megfelelő szintű mentőerők mennek a helyszínre, s az új rendszerben tízből kilencszer 15 percen belül érhet a beteghez a mentő - ismertette.

Május 26-án a mágnestábla a mentőmúzeumba kerül. Az új mentésirányítás részeként egy táblagépet szerelnek be az új mentőkbe, minden, a mentéssel kapcsolatos információ azon gyűlik majd.

Az informatikai rendszer a mentéshez logisztikai támogatást ad, pár másodperc alatt a beteg összes adata az orvos, a mentőtiszt, a mentőápoló rendelkezésére áll és az is, honnan hová kell vinni, mi a leggyorsabb útvonal, hol van szabad ágy. Emellett figyeli majd az életjeleket, és mindezt egy adatbázisba gyűjti.

A betegek azt fogják látni, hogy a korábbinál gyorsabban jutnak ellátáshoz, kevesebb szövődménnyel gyógyulnak - fejtette ki a mentőszolgálat vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.