Maagasabb bevételek

Jövőre még nő, utána csökken a hiány Csehországban

Jövőre még nő, utána azonban csökken a GDP-arányos államháztartási hiány Csehországban a prágai pénzügyminisztérium tervei szerint, de mindvégig az euróbevezetéshez szükséges 3 százalék alatt marad.

2014.04.23 05:36MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Photokanok

2017-ben a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékára csökkenne a hiány Csehországban - közölte a pénzügyminiszter-helyettes kedden Prágában. Jan Gregor egy gazdasági konferencián ismertette a cseh konvergenciaprogram frissített változatát. Az idén a pénzügyi tárca szerint a deficit a GDP 1,8 százaléka lesz, jövőre 2,3 százalék, míg 2016-ban 2 százalék.

Gregor felhívta a figyelmet arra, hogy a 2015-ös hiány 0,5 százalékkal magasabb is lehet a tervezettnél, mégpedig annak következtében, hogy Csehország új szerződést ír alá a svéd Gripen vadászgépek újabb tízéves bérletéről. Tavaly 1,44 százalék volt a GDP-arányos hiány. Ez elsősorban annak következménye, hogy a tervezettnél magasabbak voltak az állam adóbevételei, ugyanakkor a beruházások volumene kormányzati szinten jelentősen visszaesett. A konvergenciaprogram legújabb változatát várhatóan a jövő heti ülésén vitatja meg a cseh kormány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.