Országos szinten is jellemző

Sanghajban minden negyedik munkanélküli fiatal

Sanghajban továbbra is jelentős a fiatal munkanélküliek száma, bár arányuk csökkenést mutat. Ez a trend nemcsak a kelet-kínai metropoliszban, hanem országos szinten is jellemző.

2014.04.22 03:30MTI
freedigitalphotos.net/Keattikorn

A sanghaji emberi erőforrás és közbiztonság városi hivatalának legfrissebb statisztikái szerint a városban jelenleg mintegy 62 ezer 16 és 35 év közötti fiatal munkanélkülit tartanak nyilván, ők a teljes munkanélküli állomány 26,5 százalékát adják.

Számuk 2012-ben tetőzött, akkor 80 ezren voltak, és a regisztrált nem dolgozók táborának 30 százalékát tették ki. A munkanélküli fiatalok többsége a hatalmas versennyel nem tud megküzdeni, de nagy számban vannak köztük olyanok is, akik azért nem helyezkednek el, mert "álmaik állására várnak", vagy - az egykegeneráció tagjaként - egyszerűen szüleik jövedelméből élnek, és nem sietnek a munkába állással.

A fiatalok viszonylag magas munkanélkülisége az egész országban jellemző. A hivatalos statisztikák szerint az országos munkanélküliség 2013-ban 4,1 százalékot tett ki. Az adatok ugyanakkor torzítottak, a migráns munkások 260 milliós táborát például nem tartalmazzák, így az elemzők szerint a reális érték 8-9 százalék.

Egy 2012 végi, a kínai háztartásokat vizsgáló felmérés 8 százalékra tette a 16-35 éves korosztályban munkával nem rendelkező kínai fiatalok arányát, a 16-24 éves korosztályban ugyanakkor a statisztikák szerint a 10 százalékot közelíti az érték.

A 20-25 éves korosztályban a felmérés szerint a főiskolát vagy egyetemet végzettek több mint 16 százaléka nem tudott elhelyezkedni, miközben a csupán általános iskolai papírokkal rendelkezők körében 4 százalékos ez az arány.

A jelenség arra is rámutat, hogy kínai munkanélküliség strukturális jellegű: a ország egyetemein évente már több mint hétmillióan végeznek, a felsőoktatási képzés ugyanakkor nem tükrözi a valós munkaerő-piaci igényeket.

Sanghajban a kevésbé versenyképes mesterszakok számának limitálásával próbálnak segíteni a helyzeten, országos szinten az idén a felvételi rendszer reformját ígérték, a korábbinál előnyösebb helyzetbe hozva a technikai tudást igénylő szakokra jelentkezőket, belőlük ugyanis hiány van a piacon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.