Az Astra Zenecát

60 milliárd fontnyi "gyógyír": bevásárolna a Pfizer

Bár közvetlen tárgyalások egyelőre nem kezdődtek, az elmúlt hetekben azonban "nem hivatalos beszélgetések" zajlottak a lehetséges felvásárlásról.

2014.04.20 13:37MTI

"Érdeklődik" az Astra Zeneca brit gyógyszeripari csoport iránt a világ legnagyobb gyógyszergyártó konglomerátuma, az amerikai Pfizer - írta a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lapnak iparági és befektetési banki források elmondták, hogy bár közvetlen tárgyalások egyelőre nem kezdődtek, az elmúlt hetekben azonban "nem hivatalos beszélgetések" zajlottak a lehetséges felvásárlásról. Az ügylet értéke meghaladhatja a 60 milliárd fontot (23 ezer milliárd forint.

A brit gyógyszeripari cég részvénye pénteken 37,81 fonton zárt a Londoni Értéktőzsdén (LSE). Ennek alapján az Astra Zeneca piaci tőkeértéke jelenleg 48 milliárd font, de iparági szakértők szerint a Pfizernek a brit cég mostani részvényárfolyamán felül jelentős felárat is fizetnie kellene, ha a tranzakció végbemegy.

A Pfizer piaci tőkeértéke a New York-i Értéktőzsdén forgalmazott papírjainak árfolyama alapján 193 milliárd dollár.

A Pfizer-Astra Zeneca tranzakció lenne minden idők legnagyobb értékű vállalati felvásárlása a brit gazdaságtörténetben.

A világszerte 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató Astra Zeneca a tizedik legnagyobb brit vállalat.

A New York-i székhelyű Pfizer az elmúlt években több nagy értékű akvizíciót is végrehajtott. Legutóbb 2009-ben vásárolta fel 68 milliárd dollárért Wyeth nevű amerikai riválisát, a Warner-Lambert 2000-ben lezajlott 93 milliárd dolláros felvásárlási ügylete pedig az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb vállalati akvizíciója volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.