Sebezhető az öreg kontinens

Európának csökkentenie kell függését az orosz energiától

Már elkezdődött az orosz energiafüggőség csökkentését célzó tervek végrehajtásának gyorsítása.

2014.04.18 22:25MTI
Forrás: Wikipedia

William Hague brit külügyminiszter a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva kijelentette: ez a folyamat több évig eltart, de már elkezdődött az orosz energiafüggőség csökkentését célzó tervek végrehajtásának gyorsítása, és az Európai Bizottság megkapta a vonatkozó javaslatokat.

Ez lesz az az ár, amelyet Oroszország hosszú távon fizetni fog jelenlegi politikájáért, és Moszkvának ez "meglehetősen sokba fog kerülni" - tette hozzá.

Az orosz gazdaság e sebezhetőségére nagy londoni elemzőcégek szakértői is felhívták már a figyelmet az ukrajnai válsággal kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászainak új elemzése hangsúlyozza, hogy bár az orosz gazdaság külső fizetési és hazai államháztartási egyenlegei kedvezőek, ez azonban szinte kizárólag a nyersolaj- és a földgázexportra épül. A két energiahordozó exportja adja a teljes orosz kivitel csaknem kétharmadát és az államháztartási bevételek felét. Ráadásul - jóllehet Kína is egyre fontosabb fogyasztó - Oroszország fő exportpiaca továbbra is Európa. A ház saját becslése szerint az Európába irányuló orosz nyersolaj- és földgázexport éves értéke 230 milliárd dollár körüli, ami az orosz hazai össztermék (GDP) tíz százalékával egyenlő.

A legnagyobb figyelem arra irányul, hogy Európa mennyire sebezhető lenne, ha Oroszország a szankciók kiszélesítésére a csapok elzárásával válaszolna. Viszonylag kevés figyelem összpontosul azonban arra, hogy Oroszország mennyire rá van utalva a nyersolaj- és a földgázexportból eredő bevételekre - hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.

William Hague pénteken a BBC News televízióban elmondta: a hét vezető ipari hatalom (G7) energiaügyekért felelős miniszterei május elején találkoznak, és megvitatják, hogy a csoport tagjai miként tudják javítani egymás energiaellátási biztonságát. A brit külügyminiszter külön hangsúlyozta: ez nem G8-találkozó lesz, vagyis Oroszországot nem hívják meg, mivel Moszkvát a továbbiakban kizárják a hasonló értekezletekről.

Hague szerint Oroszország ukrajnai politikáját Ukrajna destabilizálásának és valószínűleg a májusi ukrán elnökválasztás megakadályozásának szándéka is vezérli. Moszkva hosszú távú célja az lehet, hogy Ukrajna "gyenge ország maradjon" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.