A legjobbak közt

Polgármester: rendkívül sikeres évet zárt Zalaegerszeg

"Rendkívül sikeres pénzügyi évet zárt Zalaegerszeg, a nyugat-dunántúli városok legjobb pénzügyi teljesítményét nyújtotta tavaly."

2014.04.18 14:06MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester a város csütörtöki közgyűlésének témáiról szóló tájékoztatón kifejtette: 12,9 milliárd forintos induló költségvetéssel nyitotta a város a tavalyi évet, de a jelentős pályázati aktivitásnak, az adósságkonszolidációnak és a kiegészítő állami támogatásoknak köszönhetően 20,4 milliárd forintra emelkedett év végére a költségvetési főösszeg.

A polgármester hozzátette: a zárszámadás végső összege mindössze 200 millió forinttal marad el a 2012-es évitől, miközben tavaly a pénzügyeket érintő jelentős átrendeződés volt az önkormányzati és az állami szféra között.

Ezek sorában említette, hogy az iskolák szakmai működtetése és költségvetési kiadásai az államhoz kerültek át, a járási hivatalok kialakításával pedig a polgármesteri hivatal létszáma és ezzel a költségvetése is csökkent.

Az elmúlt évben mintegy nyolcmilliárd forint fejlesztési forrást sikerült Zalaegerszegre hozni, s számításai szerint ez a Nyugat-Dunántúlon a legsikeresebb teljesítmény volt a városok összehasonlításában - mondta Gyutai Csaba.

Kitért arra is, hogy a közgyűlés egyebek mellett a zalai megyeszékhely közbiztonsági helyzetéről is tárgyalt, amelyről megállapították, hogy szinte minden fontos rendőrségi mutató javulást jelez.

A bűncselekmények száma csökkent, a felderítésük javult, kiseb mértékben nőtt viszont az önkormányzatnak évente több tízmilliós kárt okozó közterületi rongálások, valamint a közlekedési balesetek száma. Zalaegerszeg - Nyíregyházához és Szegedhez hasonlóan - a belügyminiszter felkérése alapján részt vesz egy svájci tapasztalatokra épülő programban, amelynek keretében közösségi rendőrök dolgoznak majd a városban.

Ők nem a bűnüldözéssel vagy a közlekedésirányítással foglalkoznak, hanem a megelőzéssel, egyfajta szociális segítőként működnek közre a város közbiztonságának további javításában - jelezte a polgármester.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.