Átadta a nyolcezredik 737-est a Boeing

A világ legtöbbet gyártott repülőgépe

Átadta a nyolcezredik 737-es repülőgépet a Boeing, ezzel a világon elsőként érte el ezt a példányszámot egy típussal.

2014.04.17 01:30MTI
Forrás: Wikipedia

A nyolcezredik példányt az amerikai United Airlines vette át, a nagyobb hatótávolságú Next Generation 737-900-as különleges logót is kapott. A United Airlines volt az első légitársaság a világon, amely szolgálatba állította a 737-es 200-as verzióját 1965-ben, azóta több mint 550-et vettek át.

A Boeing összesítése szerint jelenleg 3700 737-esre van megrendelése, ebből 1934 már a legújabb generációs MAX típusokra vonatkozik.

A 737-es Boeing prototípusa először 1964-ben szállt fel, azóta a világ legsikeresebb repülőgépe lett, jelenleg a legtöbbet az ír diszkont légitársaság, a Ryanair, a szintén diszkont amerikai Southwest Airlines és a US Airways üzemelteti.

A keskenytörzsű, két hajtóműves repülőgépet a három hajtóműves 727-es kiegészítéseként készítették el, először a német Lufthansa repült a típussal. A második szériát 1984-ben vezették be a USAir légitársasággal, ezt váltotta a jelenleg is futó Next Generation széria, amely 1998-ban szállt fel először a Southwest Airlines-szal. A következő variáns a MAX lesz, amely a tervek szerint 2017-ben teljesíti első kereskedelmi repülését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.