Ismét lecsapott a GVH

Kétmilliós bírság az üzletfelek megtévesztése miatt

A Rubachem International Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az üzletfelek választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszert alkalmazott, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

2014.04.11 15:41MTI
freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A vállalkozás 2012. február 6-tól elsősorban telefonon, valamint elektronikus DM-levelekben irodaszereket kínált vállalkozásoknak, de sem a termékekről, sem azok árairól nem hangzott el információ.

Arról sem tájékoztatták a megkeresett ügyfeleket, hogy a vállalkozás úgy tekinti, hogy a hívott fél megrendelte a szolgáltatást és a telefonhívás befejezésekor szerződés jött létre. A kapcsolatfelvételt követően a Rubachem Kft. próbacsomagot küldött a megkeresett üzletfeleknek.

A próbacsomag megérkezésével egy időben a címzettek nem kaptak tájékoztatást a kipróbálási határidőről, valamint nem ismerték meg az általános szerződési feltételeket sem. Ezért olyan nyilatkozatot sem tehettek, hogy a csomagban található valamennyi terméket kérik, vagy csak egy részét akarják megvenni, vagy egyáltalán nem akarnak vásárolni.

Az üzleti módszer eleme volt az is, hogy a próbacsomag után megküldték a vállalkozás által forgalmazott valamennyi terméket tartalmazó, jelentős értékű teljes csomagot. A számla csak később érkezett, így az üzletfelek nem tudták megítélni az ajánlatot, valamint összehasonlítani sem tudták más vállalkozások hasonló szolgáltatásaival.

Amennyiben az ügyfél az ár ismeretében nem kérte a szolgáltatást, a vállalkozás azt a tájékoztatást adta, hogy már nincs lehetőség a szerződés megszüntetésére, így ki kell fizetnie a csomag teljes árát.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Rubachem International Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a leírt magatartásával indokolatlanul korlátozta az üzletfelek választási szabadságát, illetve az áru valós megítélését jelentősen megnehezítő üzleti módszert alkalmazott, ezért 2 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A GVH súlyosító tényezőként értékelte a bírságkiszabás során, hogy a hosszú ideig alkalmazott, jogsértő üzleti módszer a vállalkozás tevékenységének meghatározó eleme lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.