Német és francia vállalatokat "vett célba"

"Fordított" gázszállítási szerződést kötne Ukrajna

Az orosz gázszállítások leállásának esetére Ukrajna "fordított" szállítási szerződést kíván kötni német és francia gázszolgáltató vállalatokkal.

2014.04.11 13:27MTI
freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter pénteken a parlamentben közölte, hogy egy francia vállalattal és a német RWE energiaszolgáltatóval tervez gázszállítási megállapodást kötni. Az európai szolgáltatók - amennyiben belemennek az üzletbe - az Oroszországtól vásárolt gázt vezetnék vissza Ukrajnába a meglévő gázvezetéken keresztül.

Az ukrán energiaügyi minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy a francia vállalat esetében a GdF Suezről van szó, de megállapodás még nem jött létre az ügyben.

Jurij Prodan közölte, hogy Ukrajna jelenleg is képes viszonylag kis tételekben földgázt fogadni Magyarország és Szlovákia irányából, illetve viszonylag nagy tételben Lengyelország felől, de az ilyen "reverse" szállítások megkezdéséhez még bizonyos politikai kérdéseket rendezni kell.

Szlovákia tárgyalásokat sürgetett Ukrajna, Oroszország és az Európai Bizottság részvételével annak garantálására, hogy az ilyen fordított irányú szállítások ne ütközzenek az érvényben lévő szerződésekbe.

Vlagyimir Putyin az orosz földgáz európai vásárlóinak csütörtökön írott levelében közölte, hogy a kiegyenlítetlen ukrán gázszámla az európai szállítások biztonságát fenyegeti, mivel ha Oroszország leállítja az ukrán gázszállításokat, Ukrajna a területén áthaladó vezetékből a nem neki szánt mennyiség lecsapolásával pótolhatja a hiányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.