Fel kell gyorsítani a pénzügyi reformokat

Itthon szitokszó, de: reformok kellenek

Sok mindent kipróbáltak az államok a gazdasági növekedésért, de a strukturális reformokat valahogy mindenki elodázza. Pedig más nem nagyon maradt hátra.

2014.04.10 18:15MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/cooldesign

Fel kell gyorsítani a pénzügyi reformokat, mert csak így garantálható a gazdasági növekedés - hangsúlyozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön ismertetett álláspontjában.

Az IMF és a Világbank-csoport vezetői pénteken ülnek össze, hogy megvitassák a világgazdaság aktuális helyzetét. Az IMF szerint a legnagyobb kihívás a mérsékelt és törékeny gazdasági növekedésből gyorsabb, kiegyensúlyozottabb és fenntartható bővülést elérni.

Az IMF és a Világbank 2013. októberben tartott közös találkozót, az IMF szerint azóta lényegében nem változtak a gazdasági növekedést fenyegető kockázatok. Még mindig kiemelkedő jelentősége van az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve havi kötvényvásárlási programjának, ha ezt rosszul zárják le, akkor nő a piaci bizonytalanság és ingadoznak a devizaárfolyamok.

A Valutaalap szerint a központi bankok és a pénzügyi felügyeleti szervek szorosabb együttműködése gátat vethetne az árfolyam-ingadozásoknak, és a jegybankoknak jobban össze kellene hangolniuk munkájukat.

Nem támogatja a monetáris politika gyors szigorítását a fejlett gazdaságú országokban az IMF. Az infláció alacsony, a gazdasági növekedés gyenge, ha pedig tovább gyengül, akkor nem lehet csökkenteni az államadósságot. A fejlődő országok is veszélyben vannak, ha a fejlett országok szigorítanak, azt ők is megérzik.

Az IMF szerint a gazdasági növekedést segíteni kell az egyes országoknak. Ha a kiadások növelésével és az alapkamatok csökkentésével már nem megy, akkor strukturális reformok kellenek. Ezek hiányában csak gyönge növekedés lesz, és a munkanélküliség is csak lassan csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.