Stabilizáció

Fazekas: sikerült fejlődési pályára állítani a mezőgazdaságot

"Az új földtörvény közelgő hatálybalépése előtt "kapuzárási pánik" tapasztalható a spekulánsok körében, akik az utolsó lehetőséget kihasználva igyekeznek földet vásárolni."

2014.03.18 05:33MTI
Fotó: MTI

Az elmúlt négy évben sikerült stabilizálni és fejlődési pályára állítani az agráriumot, a magyar vidék teljesítménye nélkül nincs gazdasági növekedés - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfő esti lakossági fórumán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártonban. A tárcavezető hangsúlyozta: az ágazatban van perspektíva, ezt az is mutatja, hogy bővül a szakirányú felsőoktatásra jelentkezők száma. Sikernek nevezte, hogy ezt az időszakot "stabilitás és agrárbéke" jellemezte, és úgy lehetett növekedést elérni, hogy közben új munkahelyek is létrejöttek.

A kormány agrárpolitikáját ért kritikákat felidézve Fazekas Sándor azt mondta: a Jobbik "agyafúrt támadást" indított a földtörvény ellen azzal a javaslattal, hogy a magyar föld legyen "a szent korona tulajdona". Az indítványt a miniszter a magyar föld jövőjével szembeni felelőtlen hazardírozásnak minősítette, jelezve, hogy a felvetés államosítást takar, amely automatikusan bérlővé tenné a hazai földtulajdonosokat. A politikus szerint az új földtörvény közelgő hatálybalépése előtt "kapuzárási pánik" tapasztalható a spekulánsok körében, akik az utolsó lehetőséget kihasználva igyekeznek földet vásárolni.

Hangsúlyozta: ennek megakadályozására összehívja a zsebszerződések felszámolásáért felelős operatív munkacsoportot. A miniszter beszédében a Jobbikra utalva úgy fogalmazott: "aki komolyan politizál, az nem csinál balhét a parlamentben, az ígéreteit pedig valóra váltja". A baloldalról azt mondta: "a Gyurcsány-koalíció tagjai egytől egyig levitézlett politikusok, akiknek nincs veszítenivalójuk". Fazekas Sándor "bölcs mérlegelésre" és a voksoláson való részvételre buzdította a helyi művelődési ház termét megtöltő, mintegy 150 fős hallgatóságát.

Az eseményen Glattfelder Béla, a Fidesz európai parlamenti képviselője arról beszélt: az unió válságának alapvető oka, hogy a tagországok többsége lényegesen többet fogyaszt, mint amennyit megtermel. Magyarország egy másik utat választott, és ezért ért el kiugró eredményeket a recesszió felszámolásában. Hangsúlyozta: a magyar agrárdiplomácia felkészülten állította meg az európai bizottság akác elleni támadását. Kérdésre kijelentette: Magyarországot nem lehet zsarolni, a jövőben is ki fognak állni az ország érdekeiért az EU különböző fórumain.

Boldog István, a megye 4. számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje kijelentette: Magyarországnak nagy jövője van a Kárpát-medencében, és ezt csak a polgári kormánnyal lehet felépíteni. Politikai ellenfeleiről azt mondta: a baloldaliak a saját zsebüket szolgálják, nem a nemzetüket, ezért nem szabad visszatérniük. A választási ígéretekre utalva hozzátette: "aki tudja, hogy nem fog kormányra kerülni, azt ígér, amit akar".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.