Decemberhez hasonlatosan

Januárban folytatódott a mezőgazdasági árak csökkenése

Januárban az előző havihoz hasonlóan, 13,4 százalékkal csökkentek a termelői árak a mezőgazdaságban az egy évvel korábbiakhoz képest.

2014.03.13 09:08MTI
freedigitalphotos.net

Ezen belül a növényi termékek ára 19,6, az élő állatok és állati termékek ára 0,7 százalékkal esett vissza - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék felvásárlási ára 25,1 százalékkal volt alacsonyabb idén januárban, mint egy évvel korábban, az élő állatoké pedig 5,4 százalékkal esett vissza. A burgonya éves drágulása a decemberi 11,9 százalékról 8,1 százalékra lassult, a tej drágulása viszont 14,8 százalékról 16,4 százalékra gyorsult.

Januárban a búza felvásárlási ára 52 700 forint, a kukorica ára 44 200 forint volt tonnánként. A gabonák közül a búza termelői ára tavaly januárban átlagosan 67 500 forint, a kukoricáé pedig 63 900 forint volt tonnánként. Az ipari növények ára 27,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Ezen belül az olajos növényeké 31,5 százalékkal esett vissza. A napraforgó felvásárlási ára a betakarítás megkezdésekor jelentősen csökkent, jelenleg 78 600 forintba kerül tonnánként, ami 2013 decemberéhez viszonyítva 17,8 százalékos visszaesés.

A zöldségfélék ára viszont 0,5 százalékkal, a gyümölcsféléké pedig 2,4 százalékkal nőtt a múl év januári árakhoz mérten. A vágóállatok termelői árszintje 2014 első hónapjában 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A vágósertés termelői ára 2,8 százalékkal mérséklődött. Így felvásárlási ára 377 forint volt kilogrammonként, miközben tavaly szeptemberben még 435 forintot tett ki. A baromfi ára összességében 6,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

A vágócsirke felvásárlási ára az előző havi árszinten volt januárban, de 2012. augusztus óta nem volt ilyen alacsony, mint az év első hónapjában, jelenleg 277 forintba kerül kilogrammonként - közölte a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.