Januárban 1524 új szerződést kötöttek

Még mindig akad, aki hisz az árfolyamgátban...

Az MNB adatai szerint az árfolyamgát I. szerződési feltételekkel 2012. március végéig összesen 5712 darab szerződést kötöttek, az árfolyamgát I. és II. szerződések száma január végén együttesen 174 673 darab volt.

2014.03.12 16:12MTI

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2014 januárjában 1524 darab, 2012. április 1. és 2014. január között pedig összesen 168 961 árfolyamgát-szerződést kötöttek deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán a honlapján.

Januárban tovább nőtt az új árfolyamgát szerződések száma, miután a decemberi 1343 új szerződés is már jelentős növekedést mutatott a korábbi hónapok néhány száz darabos számához viszonyítva. A szerződéskötések azután élénkültek meg, hogy a parlament november 5-én a konstrukció belépési feltételeinek könnyítéséről döntött, így a rögzített árfolyammal a korábbi 90 nap helyett a 180 napos késedelemben levők, a 20 millió forintnál nagyobb devizahitelt felvevők, illetve fizetéskönnyítő program hatálya alatt állók is élhetnek.

Az MNB adatai szerint az árfolyamgát I. szerződési feltételekkel 2012. március végéig összesen 5712 darab szerződést kötöttek, az árfolyamgát I. és II. szerződések száma január végén együttesen 174 673 darab volt.

A megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma január végén elérte a 163 451 darabot, ebből 159 251 darab a hitelintézeteknél, 4200 darab pedig pénzügyi vállalkozásoknál volt.

A gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek életbe, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák darabszámát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek is csökkentik.

A hitelintézeteknél 486 ezer darab lakossági deviza jelzáloghitel szerződés volt január végén, a megnyitott gyűjtőszámlák aránya ezekhez képest 33 százalék volt.

Január végén a rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsön állomány 1408 milliárd forintra rúgott, ebből 1358 milliárd forint a hitelintézeteknél, 50 milliárd forint a pénzügyi vállalkozásoknál volt. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állomány 37 százaléka.

A gyűjtőszámlahitelek állománya januárban 1,168 milliárd forinttal nőtt, így a hónap végére elérte a 14,791 milliárd forintot.

Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek januárban 1,997 milliárd forint, eddig összesen pedig 28,281 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni.

A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.