A gazdasági válságnak esett áldozatul

Bezár a tiramiszu bölcsőjeként ismert étterem

Bezár a tiramiszu, a világszerte elterjedt olasz édesség bölcsőjeként számon tartott Le Beccherie vendéglő az észak-olaszországi Trevisóban.

2014.03.01 04:30MTI

Az 1939-ben alapított étterem a gazdasági válságnak esett áldozatul - közölte jelenlegi tulajdonos, Carlo Campeol, aki március 30-ra tűzte ki a bezárás időpontját.

A vendéglős szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a bevétel, főleg a náluk étkező politikusok és az üzletemberek száma esett vissza, holott a Le Beccherie valaha felkapott volt a hírességek körében, megfordult ott például Ugo Tognazzi és Vittorio Gassman is.

A hagyomány szerint a tiramiszut a Campeol család és Roberto Linguanotto szakács találta fel, s desszertet elsőként a trevisói vendéglőben szolgálták fel a közkeletűvé vált "tiramisú" (húzz fel, dobj fel!) néven.

Treviso városa és Veneto tartomány hónapok óta küzd azért, hogy a tiramiszut ismerjék el hagyományos különleges termékként (HKT) az Európai Unióban.

Luca Zaia tartományi elnök sajnálkozását fejezte ki a világhírű vendéglő bezárása miatt, egyben szükségesnek mondta, hogy védelemben részesítsék az "igazi" tiramiszut a világszerte elterjedt sokféle változattal szemben.

Zaia úgy vélte, hogy a tiramiszut feltaláló vendéglő a gazdasági válság mellett a nemzetközi gasztronómiai kultúra egyfajta ellaposodásának is az áldozatává vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.