Így múlik el Amerika dicsősége

Kínai kézbe került az amerikai elektromos autó technológiája

A kínai Wanxiang Group autóipari alkatrész beszállító aukción megvásárolta az amerikai Fisker elektromos autókat gyártó vállalat csődeljárás után megmaradt aktíváit.

2014.02.18 16:55MTI

A Fisker technológiája 126,2 millió dollár készpénz, 8 millió dollár értékű adósság-átvállalás, illetve részvénycsere, összesen 149,2 millió dollár ellenében kerül a legnagyobb kínai autóalkatrész beszállító vállalt birtokába.

A Wanxiang egy másik aukción tavaly már megvásárolta a Fisker számára korábban akkumulátorokat szállító A123 Systems vállalatot.

A Fisker autógyárat 2007-ben Henrik Fisker dán autótervező és a BMW egyik korábbi menedzsere, Bernhard Koehler alapította. Munkájuk eredménye egy 100 ezer dolláros plug-in hibrid luxusautó, a Fisker Karma lett.

A plug-in hibrid elektromos autók a hatótáv meghosszabbítása céljából belsőégésű motorral is rendelkeznek. Az autó akkumulátorait külső energiaforrásból, vagy a beépített benzinmotorral lehet tölteni. A jármű hajtáslánca elektromos, a benzinmotor csak az akkumulátorokat töltő generátort hajtja.

Az autógyár tavaly vált fizetésképtelenné az A123 Systems csődje, egy befagyasztott állami hitelkeret, valamint a Sandy hurrikán által a raktárkészletében okozott pusztítás miatt. A Karma modellből összesen mindössze kétezer példányt értékesítettek.

A IEA (International Energy Agency) Nemzetközi Energia Ügynökség prognózisa szerint 2020-ra Kína lesz a világ legnagyobb elektromos autó piaca.

Az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla is bizakodó a piaci kilátásokat illetően: az idén globális eladásainak megduplázására számít a tavalyi több mint 22 ezerhez képest úgy, hogy forgalmának 30-35 százalékát a kínai piac veszi majd fel. A Tesla tehát mintegy 14 ezer autót tervez Kínában értékesíteni azok borsos, 734 ezer jüanos (121 ezer dollár) ára ellenére is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.