Az akác és az akácméz védelmére

Akác-koalíció alakult

Akác-koalíció alakult az akác és akácméz védelmére és elismertetésére több agrár- és erdészeti szakmai szervezet részvételével.

2014.01.27 15:51MTI

Glattfelder Béla, fideszes európai parlamenti képviselő, az együttműködés szervezője a kezdeményezés céljaként az akác és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, különösen a méhészet védelmét jelölte meg az egyre szaporodó támadásokkal és korlátozási szándékokkal szemben.

"Célul tűztük ki, hogy fellépünk azon uniós és hazai törekvésekkel szemben, melyek az akác korlátozását, esetleges kiirtását vagy támogatásból való kizárását eredményezhetik.

Továbbá kezdeményezzük az akác és az akácméz hungarikummá minősítését, így megteremthetjük a termesztés és a hasznosítás hosszú távú biztonságát" - idézi a közlemény az EP-képviselőt. Tizenkét szervezet már aláírta a kezdeményezést és további agrár- és erdészeti szervezetek csatlakozását várják.

Az Akác-koalícióról szóló nyílt levél többek között kitér arra, hogy Magyarország akác és akácméz nagyhatalom. Magyarországon van Európa akácerdejének fele, ami a hazai erdőterület egynegyedét adja.

A nemzetközi hírnévnek örvendő magyar méztermelés bevételeinek jóval több, mint a fele akácméz értékesítéséből származik. Az akác pedig óriási lehetőségeket kínál a jövőben is.

A korlátozások és a támadások nemcsak a hagyományok megőrzését, de a jövőbeni lehetőségek kihasználását is veszélyeztetik. Különösen nagy aggodalommal kell figyelni azokat az EU jogszabálytervezeteket, amelyek az akácnak, mint nem őshonos növénynek a "betiltásához" vezethetnek - hívta fel a figyelmet a nyílt levél.

"A magyar érdekek, munkahelyek és vállalkozások megvédése azt követeli, hogy szembeszálljunk a felelőtlen és rosszindulatú törekvésekkel. (...) Ezért kezdeményezzük az akác és az akácméz hungarikummá minősítését. (...) Reméljük, hogy a hungarikummá minősítés hozzájárul a megalapozatlan támadások elhárításához, megteremti a termesztés és a hasznosítás hosszú távú biztonságát" - áll a nyílt levélben.

Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) ügyvezetője az MTI érdeklődésére közölte: Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna mézet termelnek.

E mennyiség fele, 12 500-13 000 tonna az akácméz. Az országban megtermelt összes mézmennyiség mintegy 80 százalékát exportálják. Magyarországon egy ember átlagosan 70-80 dekagramm mézet fogyaszt évente.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.