Megtévesztő ígéret a benzinkúton

Tankolt ön Shell kúton? Akkor valószínűleg megtévesztették

25 millió forintos bírsággal "honorálták" az angol cég üzemanyagspórolós kampányát. A Shell cáfol.

2014.01.16 13:35MTI

Huszonöt millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Shell Hungary Zrt.-re, mivel megtévesztette a fogyasztókat - közölte a versenyhatóság. A GVH úgy ítélte meg, bár a Shell Hungary Zrt. a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be, a fogyasztók egy nem elhanyagolható része nem tapasztalta ezt.

A közlemény ugyanakkor kitért arra is, hogy a tények - azaz a különböző tesztek adatai - azt mutatták, hogy a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára a tankonkénti akár 1 liternyi üzemanyag-megtakarítás.

Ezért a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a Shell Hungary Zrt. a fogyasztókat megtévesztette, amikor 2011. szeptember 6. és 2012 márciusa között egyes kereskedelmi kommunikációiban azt állította, hogy a két üzemanyag használatával üzemanyag is megtakarítható; továbbá 2012. március 21-től 2012 októberéig egyes kereskedelmi kommunikációiban azt is állította, hogy a Shell két üzemanyagának alkalmazásával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be.

A GVH közlése szerint súlyosító körülménynek minősült az ügyben, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el. Enyhítő körülménynek számított viszont a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése - olvasható a közleményben.

A Shell nyilatkozata a GVH mai napon közölt döntésével kapcsolatban

A Shell Hungary Zrt. nagyon csalódott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése miatt. "Véleményünk szerint vállalatunk teljesen mértékben megfelelt a Magyarországon hatályos jogszabályoknak" - tájékoztatta a ma.hu-t a vállalat.

A GVH döntés, amely szerint a Shell FuelSave üzemanyagok üzenetei - "Akár 1 liter megtakarítás tankonként" (2011) és "Fogyasztáscsökkentésre tervezve" (2012) - megtévesztőek voltak, álláspontjuk szerint nem helyes, és nem tükrözi azon tényeket és adatokat, amelyeket benyújtottak az eljárás során.

"A fogyasztók továbbra is teljes bizalommal vásárolhatják a Shell FuelSave Euro 95 és Shell FuelSave Diesel üzemanyagokat. Bízunk a Shell FuelSave üzemanyagainkban, amelyek a magas minőségű üzemanyagok fejlesztése és gyártása iránti több mint 100 éves tapasztalat és elkötelezettség eredményei. A Shell üzemanyagok fejlesztése mögött egyedülálló technológiai szakértelem és évtizedes laboratóriumi és közúti kutatás-fejlesztési tevékenység áll. Állításainkat tesztelési módszereink igazolják, amelyek megfelelnek az iparág normáinak és gyakorlatának" - írták hivatalos közelményükben.

A vállalat jelenleg mérlegeli a döntéssel kapcsolatos összes lehetőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.