Az Erste már cáfolt

Raiffeisen - megy vagy marad?

Az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank International AG megerősítette, hogy kapott ajánlatot a magyar érdekeltségére, és a beérkezett ajánlatot a pénzintézet tanulmányozza, az ajánlattevőt azonban nem közölte.

2014.01.08 16:55MTI

Sajtóhírek szerint a magyar tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank tett ajánlatot a Raiffeisen Bank Zrt-re.

A Raiffeisen Bank Zrt. mérlegfőösszege alapján a 6. legnagyobb bank Magyarországon, 2013. június végén a bank mérlegfőösszege 1866,93 milliárd forintot tett ki, és a tavalyi első félévet 25,597 milliárd forint veszteséggel zárta.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank jegyzett tőkéje 6,122 milliárd forint, mérlegfőösszege 19,628 milliárd forint volt 2012 végén, a bank mérleg szerinti vesztesége 2012-ben 1,211 milliárd forint volt.

A Magyar Nemzeti Bank elemzései szerint a magyarországi hitelintézeti szektort a részvénytársasági, illetve a szövetkezeti formában működő hitelintézetek és a hitelintézeti fióktelepek alkotják, továbbá van néhány speciális intézmény, ezek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), az Eximbank és a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER).

A részvénytársasági formában működő hitelintézeteket nagyságuk szerint csoportokra osztja az MNB. A nagybankok csoportjába nyolc hitelintézet tartozik: (ábécé sorrendben) Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank Hungary, Kereskedelmi és Hitelbank (KH), MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank Hungary.

A nagybankok közül csak az OTP-nek nincs külföldi nagytulajdonosa. Bár az OTP-t magyar bankként tartják számon, tőzsdei cég lévén, részvényeinek valamivel több mint 50 százaléka külföldi befektetők kezében van, ezek azonban nem stratégiai, hanem pénzügyi befektetők. Öt százaléknál nagyobb külföldi tulajdonosa három van, de egyiknek a befolyása sem éri el a 10 százalékot.

A közepes és kisbankok csoportját 21 hitelintézet alkotja. Ide tartozik a Széchenyi Kereskedelmi Bank is. Ebben a csoportban található egyebek közt a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a Commerzbank, a Gránit Bank, a MagNet Bank, vagy a Magyar Cetelem Bank.

A szakosított hitelintézetek csoportjába sorolja az MNB a lakás-takarékpénztárakat és a jelzálogbankokat, ezekből három-három működik Magyarországon.

A szövetkezeti formában működő hitelintézetek közé a takarékszövetkezetek tartoznak, ezekből 124 szerepel a jegybank legfrissebb, 2013. szeptember 30-i listáján. A hitelintézeti fióktelepek listáját 9 külföldi bank magyarországi fióktelepe alkotja.

Az MNB adatai szerint a bankszektorban összesen 1519 hálózati egység működik, ebből 1276 bankfiók tartozik valamelyik nagybankhoz. A takarékszövetkezetek összesen 1711 egységet működtetnek.

A bankszektor dolgozóinak átlagos létszáma mintegy 30,5 ezer, ebből több mint 26 ezret a nagybankok foglalkoztatnak.

A hitelezett ügyfelek száma a bankszektorban összesen meghaladja az 5,5 milliót, ezen belül a nagybankok hiteleseinek száma több mint 4,5 millió, amelynek zöme, 4,23 millió lakossági ügyfél. A takarékszövetkezetek mintegy 460 ezer ügyfélnek hiteleznek.

Az ügyfélbetétesek száma a bankszektorban 8,1 millió, ezen belül a nagybankoknak mintegy 6,65 millió betétese van, melyből 5,5 millió a lakossági ügyfél. A takarékszövetkezetek betéteseinek száma 1,7 millió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.