Széchenyi

1 euró + átvállalt terhek - ennyi lenne a magyarországi Raiffeisen ára?

A részben állami tulajdonban levő pénzintézet egy, azaz 1 eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 300 forintot) ad a nála nagyságrendekkel nagyobb bankért, viszont a magyar kormány átveszi az összes kinnlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt.

2014.01.07 19:47ma.hu

Nagyon valószínű, hogy egy euróért a Széchenyi Bank - pontosabban a magyar állam - veszi meg a magyarországi Raiffeisen Bankot - írja a napi.hu. Erről ma délután dönt(ött) az osztrák pénzintézet vezetése, s az ügy a szerdai kormányülésen folytatódik. Megállapodás esetén az átmenet az év végére fejeződhet be.

A Raiffeisen International AG igazgatósága ma délután dönt(ött) arról, hogy eladja-e magyar leánybankját - az egyik ajánlatot a Széchenyi Kereskedelmi Bank tette. A Napi.hu értesülései szerint a részben állami tulajdonban levő pénzintézet egy, azaz 1 eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 300 forintot) ad a nála nagyságrendekkel nagyobb bankért, viszont a magyar kormány átveszi az összes kinnlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt, vagyis az osztrákok "fájdalommentesen" tudnak kilépni az egyre kaotikusabb magyar bankrendszerből.

Kérdés, hogy ezek után mi kerülne a Széchenyihez és mi lenne a Raiffeisen-örökség terhes elemeinek sorsa. Az Indexnek nyilatkozó banki szakértők úgy vélték, elképesztően versenytorzító volna, ha az egészen aprócska Széchenyi Bank kimazsolázná a Raiffeisen nyereséges darabjait, és még a bankadót is megúszná. A Napi Gazdaság arról számolt be, hogy a bankadó megfizetése alól azonban csak úgy mentesülhet a Széchenyi Bank, ha nem a Raiffeisen egészét, csak annak egyes üzletágait, illetve állományait vásárolja meg, hiszen a bankadó alapja a 2009 végi korrigált mérlegfőösszeg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.