Vagyonátadás

A MÁV ingyenesen ad át ingatlanokat egyes önkormányzatoknak

A kormány az állami vagyonról szóló vonatkozó törvény alapján úgy döntött, hogy egyes állami vagyonba tartozó ingatlanok ingyenesen helyi önkormányzatok tulajdonába kerüljenek át.

2013.12.18 21:06MTI

A kormány szerdai határozata szerint a MÁV egyes ingatlanokat ingyenesen önkormányzati tulajdonba ad a vasúttársaság és az állam közötti vagyonrendezés keretében. Az erről szóló kormánydöntés a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg. A kormány az állami vagyonról szóló vonatkozó törvény alapján úgy döntött, hogy egyes állami vagyonba tartozó ingatlanok ingyenesen helyi önkormányzatok tulajdonába kerüljenek át.

A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MNV Zrt.) intézkedjen annak érdekében, hogy a tulajdonosváltozás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére alkalmas szerződést megkössék az önkormányzattal. A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, intézkedjen annak érdekében, hogy az MNV Zrt. a szerződés megkötése előtt, valamint a tulajdon-átruházási szerződésben és a birtokbaadás során tájékoztassa az önkormányzatot az ingatlanra vonatkozó ismert terhekről, korlátozásokról, folyamatban lévő eljárásokról, valamint adja át az ezekkel kapcsolatban rendelkezésére álló dokumentumokat.

Az önkormányzat – szükség esetén – saját költségvetése terhére vállalja az ingatlan környezeti állapotának felmérését, kármentesítését, illetve, ha az ingatlanon tervezett tevékenység engedélyköteles, akkor a szükséges engedélyek megszerzését. Az önkormányzatnak az ingatlan ingyenes tulajdonba adásával összefüggésben esetlegesen felmerülő általános forgalmi adó megtérítését is vállalnia kell.

A kormány határozata kimondja, hogy az önkormányzat az ingatlan tulajdonjogát a fennálló terhekkel együtt szerzi meg, az önkormányzat az ingatlanokkal kapcsolatos valamennyi terhet, bérleti szerződésből vagy egyéb megállapodásból származó és bármilyen jellegű további kötelezettséget – ideértve a MÁV és az MNV Zrt. között megkötött, az ingatlanok állami tulajdonba kerüléséről szóló megállapodásokban meghatározott kikötéseket – köteles átvállalni. Az érintett önkormányzat az ingatlan vonatkozásában az állammal szemben semmilyen követelést nem támaszthat. A határozat melléklete alapján budapesti, dombóvári, hatvani, miskolci és szolnoki ingatlanokat kell átadnia ingyenesen a MÁV-nak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.