Garancia

Bemutatták a Magyar Pékszövetség új védjegyét

'A Magyar Pékszövetség védjegye garanciát jelent arra, hogy a vásárlók jó minőségű, magyar terméket kapnak."

2013.11.15 17:40MTI

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fontosnak nevezte, hogy vásárló azonnal lássa, hogy magyar pékségbe, vagy külföldi érdekeltségűbe érkezett. A tárcavezető szerint egységes magyar termékskálára is szükség van ezekben az üzletekben.

Példaként a bajor perecet említette, mert "a bajor perec minden bajor pékségben bajor perec". Fazekas Sándor felhívta a figyelmet a hazai ízek megtartására, ami felismerhetővé teszi a magyar termékeket.

Szerinte ezen a területen óriási tartalékok vannak, ezért támogatja a szaktárca a "termőföldtől az asztalig" programot, hogy a teljes termékpálya átlátható legyen. A magyar termékkampány a csabai kolbásszal indult, de része a kenyér, a hal, a liba és a vízi szárnyasok, illetve a disznótor is.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke közölte, hogy néhány héten belül megjelenik a boltokban a Magyar pékség - Pékszövetség tagja feliratú védjegy, amely garantálja, hogy a magyar tulajdonú, magyar alkalmazottakat foglalkoztató pékségben jó minőségű, magyar alapanyagokból készült termékeket kap a vevő.

Magyarországon jelenleg mintegy 1100 magyar pékség van, közülük 400 a Magyar Pékszövetség tagja, de lehetővé teszik, hogy valamennyien pályázhassanak a szervezet új védjegyének használatára - mondta a szövetség elnöke. Hozzátette: 400-600-ra tehető a külföldi pékségek száma, 90 százalékuk albán pékség.

Utóbbiak többsége nem a magyar előírásoknak megfelelően gyártja termékeit, a vásárlók azonban jószerével nem tudják, hogy nem magyar pékségben járnak, mert a hozzájuk kapcsolódó mintaboltban magyarul beszélnek - mondta. Ezek a pékségek természetesen nem juthatnak hozzá a magyar pékség védjegyhez, így a fogyasztó egyértelműen tudhatja majd, hol vásárol - jegyezte meg Septe József.

Elmondta azt is, hogy a jövő héten szándéknyilatkozatot írnak alá a vertikum összes szereplőjével annak érdekében, hogy a vetőmagtól a késztermékig, vagyis a termőföldtől az asztalig nyomon követhető legyen a termék útja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.