Uniós és nemzeti támogatással

14,5 milliárdos kórházfejlesztés indul Nyíregyházán

Csütörtökön megkezdődnek az európai uniós és nemzeti támogatással megvalósuló, 14,5 milliárd forint értékű tömbkórház-építési projekt kivitelezési munkálatai a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban.

2013.08.21 11:38MTI

A megállapodást Szűcs Ákos, az egyik legnagyobb uniós forrásokat kezelő ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója, Stefka Nóra, a kórháztulajdonos Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet általános főigazgató-helyettese és Tolnay Tibor, a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá.

Mangol Csilla főigazgató elmondta: a 14,5 milliárdos, kiemelt projekt megvalósításához az árfolyam- és adóváltozások miatt a kormány 2,1 milliárd forint többletforrást biztosított, így a fejlesztéssel egy modern, a 21. századi követelményeknek mindenben megfelelő gyógyintézet jön létre a jövő év végéig a megyeszékhelyen.

Tolnay Tibor, a kivitelező cég vezetője elmondta, hogy a mintegy 10 milliárd forint építési költségből három összekapcsolt, többemeletes, együttesen 36 ezer négyzetméter alapterületű épületrészt alakítanak ki.

Az A jelű épületet, amelyben az onkológiai betegellátó részleg kap helyet, 2014. május 21-én adják át, majd a C épületnek kell elkészülnie 2014. október 21-re. Ott a gyermekgyógyászati tömböt hozzák létre, míg a B épületben a szív- és érrendszeri betegeket kezelik majd. Ezt az épületet 2014. december 21-én adják át.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvos főigazgató-helyettese hangsúlyozta, a fejlesztés hosszú időre meghatározza a térség magas színvonalú betegellátását. A korszerű épületekben az orvosok, ápolók munkáját a legmodernebb gépek, műszerek segítik majd, beszerzésükre négymilliárd forintot fordíthatnak.

Az onkológiai tömbben sugárterápiás részleget alakítanak ki, és mintegy 150 ágyas, különböző betegségeket ellátó osztály tartozik majd hozzá. A gyermekgyógyászati részlegben radiológia, sürgősségi ellátó, szakrendelők, bronhoszkópos vizsgálók, újszülöttosztály is lesz, együttesen több mint 100 ággyal, valamint 21 ágyas anyaszállással.

A szív- és érrendszeri tömbben citosztatikai laboratóriumot, általános belgyógyászati, nefrológiai, angiológiai, gasztroenterológiai, illetve fertőzőosztályt hoznak létre, intenzív-, valamint rehabilitációs részleggel. Adorján Gusztáv megjegyezte, hogy az építkezés ideje alatt igyekeznek zavartalan ellátást nyújtani a betegeknek, és minden információval ellátják őket a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a város önkormányzata minden segítséget megad a megye egészségügyi ellátásában kiemelkedő jelentőséggel bíró beruházás gyors megvalósításához.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.