Szeptemberben

Távozik posztjáról az OTP oroszországi leányvállalatának vezetője

A hivatalos indoklás szerint az igazgatósági elnök családi okokból hagyja el posztját, de Illés Zoltán volt kollégái a pénzintézet gyenge pénzügyi mutatóival magyarázzák a szakember távozását.

Csányi: múltidézés képekben képgaléria

2013.08.20 12:36MTI
Katt a képre - galéria nyílik! Csányi: múltidézés képekben

Szeptemberben távozik posztjáról Illés Zoltán, az OTP oroszországi leányvállalatának vezetője - írta kedden a Vedomosztyi című orosz napilap.

A hivatalos indoklás szerint az igazgatósági elnök családi okokból, az OTP bankcsoport vezetésével történt közös megegyezés révén hagyja el posztját, de Illés Zoltán volt kollégái a pénzintézet gyenge pénzügyi mutatóival magyarázzák a szakember távozását - írta a befolyásos üzleti-politikai újság.

A bank tájékoztatása szerint szeptember 2-ától Szemere Dávid látja el ideiglenesen a vezetői feladatokat az OTP oroszországi leányvállalatánál.

Az orosz lapnak, amely a The Wall Street Journal és a Financial Times közös kiadványa, Hamecz István, az OTP alapkezelő elnök-vezérigazgatója megerősítette: nem tervezik, hogy Magyarországról hozzanak szakembert az oroszországi leányvállalat élére.

Egy név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta a lapnak, hogy Illés Zoltán utódját orosz bankárok között keresik, és már folynak a tárgyalások a jelöltekkel.

Hamecz István azt is közölte, hogy nem az OTP orosz bankjának pénzügyi eredményei okozták Illés Zoltán távozását. Az OTP név nélkül nyilatkozó egykori munkatársa azonban nem lepődött meg a magyar bankár felmondásán.

"Illés nem értette meg sem az orosz piac klasszikus kiskereskedelmi hitelezési specifikumát, sem a fogyasztói hitelezés sajátosságait. Utóbbiban túlságosan sokat vesztett a pozícióiból, és bár megnövelte részesedését, veszített a minőségen" - mondta a lapnak.

A Vedomosztyi emlékeztetett arra, hogy Illés Zoltán Alekszej Korovint, az Alfa Bank jelenlegi vezető munkatársát váltotta 2012-ben az igazgatóság elnöki posztján. Az orosz szakember sértetten vált meg 2011-ben az OTP-től.

Az orosz lap kitért arra is, hogy az OTP Bank rossz hiteleinek aránya gyorsabban nő az orosz piaci átlagnál. Három hónapja ez 18,7 százalékot tett ki az összes hitelhez viszonyítva, másfél éve viszont csak 12,4 százalékos volt. A bank tiszta nyeresége az év első felében majdnem négyszeresére csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A Blooomberg adatai szerint 1,59 milliárd rubelről 0,4 milliárd rubelre (közel 11 milliárd forintról körülbelül 2,7 milliárd forintra).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.